[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joris-Karl Huysmans - Viquipèdia

Joris-Karl Huysmans

De Viquipèdia

Joris-Karl Huysmans
Joris-Karl Huysmans

Joris-Karl Huysmans fou un escriptor francès. Va néixer a París el 5 de febrer de 1848, fruit d'una llarga nissaga de pintors flamencs. El van inscriure al registre civil amb la forma francesa del seu nom: Georges-Charles Huysmans. La major part de les seves obres, tanmateix, s'han publicat i es continuen publicant amb la forma abreujada del nom de l'autor, J-K. Huysmans. Després d'una joventut d'humiliació i misèria (la seva mare es va tornar a casar amb un home de negocis protestant, Jules Og), va fer carrera de funcionari durant trenta anys.

Va publicar pel seu compte, el 1874, un recull de poemes titulat Le Drageoir à épices, que es reedita, amb un altre títol, un any després com a Le drageoir aux épices. Un article sobre L'Assommoir i una novel·la, Les Sœurs Vatard (1879), li obren la porta de l'amistat amb Émile Zola i a la participació, l'any 1880 del recull col·lectiu titulat Les Soirées de Médan, vist com el manifest del naturalisme. En aquest moment, les seves obres dibuixen existències grises i una quotidiena buida, per exemple, amb En Ménage (1881) i À vau-l'eau (1882). En elles s'hi pot percebre el pessimisme de l'autor i el fàstic envers un món modern compost de caragirats i d'imbècils.

Amb A rebours, la seva novel·la més coneguda, trenca amb l'estètica naturalista. La tendència vers l'artifici del protagonista, Jean Floressas des Esseintes, és, en el fons, una recerca de l'ideal.

Va morir el 12 de maig de 1907 en un convent de benedictins a París.

En català, ha estat traduït, entre d'altres, per Miquel Martí i Pol.

[edita] Enllaços externs


Aquest article és un esborrany sobre literatura i és possible que li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.