[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jorès Ivànovitx Alfiórov - Viquipèdia

Jorès Ivànovitx Alfiórov

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(2000)

Zhores Ivanovich Alferov o Zhores Ivanovich Alfyorov (en rus: Жоре́с Ива́нович Алфёров) ( Vitebsk, URSS 1930 ) és un físic rus guardonat amb el Premi Nobel de Física de l'any 2000.

[edita] Biografia

Va néixer el 15 de març de 1930 a la ciutat de Vitebsk, avui dia situada a Bielorússia que en aquells moments formava part de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Va estudiar electrònica a l'Institut electrotècnic de Leningrad, on es llicencià el 1952. Des de 1953 treballà a l'Institut fisicotècnic de Ioffe, inscrit a l'Acadèmia soviètica de les Ciències, posteriorment anomenada Acadèmia russa de les Ciències. En aquest institut aconseguí el doctorat en física i matemàtiques l'any 1970.

El 1972 fou escollit membre de l'Acadèmia russa de les Ciències, del qual n'és vicepresident des de 1979. Des de 1995 és membre de la Duma en representació del Partit Comunista de la Federació Russa.

[edita] Recerca científica

Des de 1962 ha estat treballant en l'àrea de heteroestructures de semiconductors. Les seves contribucions a la física i a la tecnologia de semiconductors han produït avanços en els camps dels làsers, cèl·lules fotovoltaiques, Díode LED i processos epitaxials de fabricació de microcomponents.

L'any 2000 fou guardonat, juntament amb Herbert Kroemer, amb la meitat del Premi Nobel de Física pel desenvolupament d'heteroestructures per a semiconductors d'alta velocitat i optoelectrònica. L'altre meitat del premi fou otorgada a l'enginyer nord-americà Jack Kilby per la invenció del circuit integrat.

[edita] Enllaços externs