[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joannes - Viquipèdia

Joannes

De Viquipèdia

Joannes (Joan) fou un metge grec que va rebre el renom d'Actuarios (català: Actuari, grec: Ἀκτουάριος) per el que fou mes conegut.

Era fill d'un tal Zacaries i practicava la medicina a Constantinoble i allí va rebre el títol d'Aduari (Aduarios) un títol que la cort donava sovint als metges. No es sap gairebé res de la seva època i se’l situa entre el segle IV i el segle XIII, però el mes probable es que fos d’aquest darrer segle perquè te un obra dedicada al seu tutor Josep Racendites que va viure durant el regnat d'Andrònic II Paleòleg (1281-1328). Es creu que un dels seus alumnes fou Apocaucos que el devia acompanyar a una ambaixada al nord.

El seus llibres principals son "De Actionibus et Affectibus Spiritus Animalis, ejusque Nutritione" (Περὶ Ἐνεργειῶν καὶ Παθῶν τοῦ ψυχικοῦ Πνεύματος, καὶ τῆς κατ᾽ αὐτὸ Διαίτης), "De Actionibus et Affectibus Spiritus Animalis, ejusque Nutritione. publicat a Venècia el 1557 i reeditat el 1774; "De Methodo Medendi" en sis llibres , publicats per primer cop el 1554, però del que els llibres cinquè i sisè foren publicats com a treball separat el 1539 i 1540 sota el títol "De Medicamentorum Compositione"; i "De Urinis" en set llibres, que es l’obre mes completa i sistemàtica del tema que es conserva de l’antiguitat, publicat per primer cop el 1519.