[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joana de Lestonnac - Viquipèdia

Joana de Lestonnac

De Viquipèdia

Joana de Lestonnac va néixer i es va formar en una família benestant de Bordeus. Era filla de Ricard de Lestonnac i de Joan Eyquem i neboda de Michel Montaigne, famós filòsof i humanista. El seu pare era catòlic i la seva mare calvinista. Ella fou educada en la fe catòlica.

Des de la seva infància experimenta una profunda experiència espiritual i una inclinació per la vida religiosa: “tingues cura, filla meva, de no deixar apagar aquesta flama que he encès en el teu cor i que et mena a seguir-me amb un desig tan ardent”.

El 1572 és desposada amb Gaston de Monferrant, Baró de Landiràs, amb qui tindrà 7 fills. Als 41 anys mor el seu marit. 5 anys després ingressa al Monestir de les Feullantines de Tolosa de Llenguadoc. Tanmateix la rigorositat de la Regla ultrapassa les seves forces i ha de deixar la vida monàstica.

Durant aquests anys el seu projecte va prenent formes més concretes. En un somni, anomenat la nit del Císter, essent encara al monestir, entreveu una gran quantitat de noies joves sense rumb per manca d'ajuda. Després de deixar la vida monàstica ella es retira al Castell de la Mothe per discernir sobre el seu futur.

El 1605 la pesta fa estralls a Bordeus. Joana es dedica incansablement a l'atenció dels malalts i al seu voltant comencen a ajuntar-se un grup de noies joves amb semblant inquietud. La relació aleshores amb els jesuïtes esdevé fonamental, donat que ells també viuen la preocupació pels joves.

L'any 1607 inicia el seu camí la Companyia de Maria amb Joana de Lestonnac al davant d'una comunitat de dones apòstols, que harmonitzen la contemplació i la dedicació total a l'educació de la dona. Maria és el model que volen imitar i posaran sota la seva protecció el nou institut. Les fundacions de noves cases s'entenen ràpidament per tota França. Treballadora incansable, Joana morirà l'any 1640. Pius XII la canonitzà el 1949 i la seva festa es celebra el dia 15 de maig. El 1650 la Companyia realitza la primera fundació fora de territori francès, a Barcelona. Hi ha presència actualment a quatre continents.