[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan de Canyamars - Viquipèdia

Joan de Canyamars

De Viquipèdia

Joan de Canyamars (¿-1492) pagès de remença, autor d'un regicidi frustrat contra Ferran el Catòlic.

Pagès de remença exaltat segons alguns historiadors o pertorbat mental segons d'altres, Joan de Canyamars, el 7 de desembre de 1492 s’abalançà amb un coltell devers el coll del rei Ferran el Catòlic, que en aquell moment sortia, acompanyat de la reina Isabel i tot el seu seguici, de la capella de Santa Àgueda de Barcelona. “Oh, quina traïció!”, digué el rei Ferran portant-se la mà a la ferida sangonosa, pres del dolor i l'astorament.

El regicida fou pres immediatament. Algunes fonts diuen que confessà actuar inspirat pel diable i d'altres per l'Esperit Sant, i que en els seus plans figurava el proclamar-se rei. Com a càstig, fou conduït, al capdamunt d'un carro on se l'instal·là lligat a un pal, per diversos carrers de la ciutat. El carro s’anava aturant de tant en tant i cada aturada es corresponia amb una mutilació: primer un ull, després l'altre, ara el nas, després un braç... La multitud, especialment joves i nens, participà entusiasmada en el suplici. Ja fora de la ciutat, van lapidar-lo sense treure’l del carro i finalment, enmig de membres seccionats i pedrots escantonats, prengueren foc al carro, que queda reduït a cendres.

La reina Isabel, profundament afectada per l'atemptat, volgué abandonar el Principat immediatament, però els consellers de la ciutat de Barcelona aconseguiren convèncer els reis de quedar-se, i d'aquesta manera, Ferran, la ferida del qual no era greu, partí amb la seva esposa al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, on passaren uns dies buscant l'assossec perdut.