[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jade (mineral) - Viquipèdia

Jade (mineral)

De Viquipèdia

Jade o Jaspi
Jade o Jaspi
General
Categoria Mineral - Silicats
Fórmula química Jadeïta NaAl(Si2O6); Nefrita Ca2(Mg, Fe)5((OH,F)Si4O11)2
Identificació
Color verd, groc, negre, molt variable
Ratlla
Sistema cristal·lí monoclínic
Exfoliació
Fractura
Duresa 6.5-7
Lluentor
Refracció 1,660
Densitat 3,34
Serp de jade
Serp de jade

El mineral denominat jade pertany als silicats. Sovint acull un to verdós a causa d'impureses de crom.

Des de fa més de 5.000 anys s'utilitza el jade a Xina i Mesoamèrica com a material per a fabricar utensilis i adorns. Al llarg del temps es va desenvolupar un verdader culte del jade. Els objectes de jade tenien (i tenen) fama d'amulets que atrauen la sort. En els seus orígens el jade era tan dur i resistent com cap altre material. Per això s'utilitzava també per a elaborar armes i ferramentes.

Jade és una denominació que reunix dos característiques. No es tracta pròpiament del nom d'un mineral. Estes característiques són el contingut mineral i l'estructura. Jade denomina dos minerals, jadeïta i nefrita. Per a poder ser denominat com a jade els dos han d'estar presents com agregats en forma de grànuls molt fins o fibres entrellaçades. La jadeïta forma només molt escasses vegades verdaders cristalls.

Des de quasi el principi s'intentava vendre altres minerals amb la denominació de jade. Açò es va aconseguir de millor manera amb el mineral serpentina. ("Jade de xinesa", "Jade nou"). La serpentina no sols té el mateix aspecte que el jade sinó que apareix en els mateixos jaciments que la jadeïta i la nefrita. És un material una miqueta més bla i menys resistent que el jade. Com es treballa molt millor que el jade s'ha establit com a substitut preferit del jade en els últims anys. En la vall del riu Motagua a Guatemala, es troba uns dels jaciments més rics del món, i és la font dels colors més nous, com el Jade Arc de Sant Martí, el Jade negre i lOr galàctic, que és un jade negre amb incrustacions naturals d'or, plata i platí.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Jade