[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Interamna Lirinas - Viquipèdia

Interamna Lirinas

De Viquipèdia

Interamna Lirinas fou una colònia romana a la riba nord del riu Liris, a la vora de la desembocadura d'un petit riu que passava per Aquinum i a uns 10 km d'aquesta ciutat i 11 de Casinum. La ciutat era administrativament part del Latium.

Fou probablement una ciutat dels volscs i el 312 aC es va establir la colònia de dret llatí al mateix temps que a Casinum, per assegurar la vall del Liris contra els samnites.

El 294 aC el territori fou assolat pels samnites però la ciutat no fou atacada. L'any següent el cònsol Sp. Carvilius va començar les seves operacions sortint de Interamna Lirinas (Liv. x. 36, 39.). El 212 aC Anníbal va devastar el territori en la seva marxa per la via Llatina des Càpua vers Roma (Liv. xxvi. 9); una mica després fou una de les dotze colònies que es van declarar incapaces de proveir a Roma amb els subministraments que demanava i fou castigada amb fortes carregues el 204 aC.

Després de la guerra social, i com altres colònies llatines, va esdevenir municipi i va tenir certa importancia; durant el segon triumvirat va rebre una colònia però no va agafar el rang colonial i va mantenir durant l'imperi el rang municipal (Lib. Col. p. 234). La seva posició,a certa distancia de la via Llatina, no fou favorable al seu creixement; no apareix als itineraris i no se sap si encara existia, però en tot cas va desaparèixer al començament de l'edat mitjana i va esdevenir un castell (Castrum Terame). El lloc de l'antiga ciutat es diu avui dia encara Terame, derivat de l'antic nom i queden restes d'edificis, carrers, muralles i aqüeductes, així com diverses inscripcions i altres objectes.