[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Institut de Ciències del Mar - Viquipèdia

Institut de Ciències del Mar

De Viquipèdia

Edifici del Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals, on se situa l'Institut de Ciències del Mar
Edifici del Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals, on se situa l'Institut de Ciències del Mar

L'Institut de Ciències del Mar (ICM) és un centre de recerca marina situat a Barcelona que pertany al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Junt amb la Unitat de Tecnologia Marina forma el Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals.

Taula de continguts

[edita] Història

L'any 1987 el departament de Geologia Marina de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (també del CSIC) es fusiona a l'Institut d'Investigacions Pesqueres formant el que a partir de llavors és l' Institut de Ciències del Mar.

[edita] Departament de Geologia Marina

L'activitat científica de l'actual Departament de Geologia Marina va començar a finals de 1980 dins del Departament d'Estratigrafia de la Facultat de Geologia de la Universidad de Barcelona per iniciativa del Dr. A. Maldonado. El Grup va contribuir a donar un fort impuls en el camp de les geociències marines a Espanya.

Inicialment denominada Unitat de Geologia Marina, estava integrada a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera de Barcelona fins que a l'any 1987 es va integrar a l'actual Institut de Ciències del Mar també a Barcelona com un nou departament.

[edita] Departaments

[edita] Departament d'Oceanografia Física

Departament creat el novembre de 2006. El seu objectiu és l'estudi de les masses d'aigua oceàniques i de la seva dinàmica.

[edita] Departament de Geologia Marina

Durant els últims anys el Departament de Geologia Marina s'ha consolidat com a important referència en el camp de les Geociències Marines tant a Espanya com a Europa, liderant a nivell estatal la investigació científica dins d'aquest camp. Tanmateix, membres del Grup de Geologia Marina de l'ICM formen part de diferents comitès científics dins del "Plan Nacional I+D", així com de comitès internacionals.

A més, el Departament de Geologia Marina ha desenvolupat una tasca de gran transcendència científico-tècnica, obtenint els seus millors resultats en el marc de grans Projectes de cooperació Científica Internacional.

[edita] Línies i Objectius d'Investigació

Les principals línies d'investigació en desenvolupament així com els objectius científics plantejats pel Grup de Geologia Marina ICM-CSIC es resumeixen en els següents punts:

  • La transferència continent-oceà. Anàlisi de processos sedimentaris i establiment de models de transferència de matèria particulada i contaminants associats al medi marí.
  • La dinàmica litoral, amb una especial atenció als processos relacionats amb la morfologia i dinàmica de les platges, sedimentació en zones deltaiques i processos d'erosió litoral, distribució i valoració de contaminants inorgànics i l'efecte de l'activitat antròpica en el medi litoral.
  • Elaboració de models d'edificació de marges continentals i conques oceàniques per tal d'identificar mecanismes d'evolució i edificació, mitjançant tècniques geofísiques i l'anàlisi del registre sedimentari, i així establir processos a escala local o global com els cicles climàtics-eustàtics. Elaboració de models per la interpretació del registre fòssil.
  • Canvi climàtic global. Reconeixement al registre sedimentari de les variacions paleoceanogràfiques i paleoclimàtiques durant el Neogen-Quaternari, variacions considerades clau per l'estudi del canvi climàtic global.
  • Riscos geològics i medi ambient. Determinació de les propietats físiques i geotècniques del sediment per a l'establiment de models d'inestabilitat per la delimitació d'àrees potencialment inestables i la predicció d'esdeveniments catastròfics en marges continentals i conques.


Aquest conjunt de línies de treball i objectius científics s'estan duent a terme en les següents àrees geogràfiques: Mar Mediterrània Occidental: Mar catalanobalear i Mar d'Alboran; Oceà Atlàntic: Mar Cantàbric, Estret de Gibraltar, Golf de Cadis, Illes Canàries, Atlàntic Equatorial, Oceà Antàrtic i Estret de Bransfield.

[edita] Activitats

La tasca investigadora del Departament de Geologia Marina s'orienta a estudis d' investigació bàsica capdavantera, així com d'investigació aplicada. En el vessant científico-tècnic, s'ha desenvolupat una gran tasca en l'adquisició i posada a punt dels equips per a la investigació geològica de diferents vaixells oceanogràfics (Cornide de Saavedra, García del Cid, BIO Hespérides). De la mateixa manera s'han posat a punt noves tècniques de registre sísmic, de mostreig i d'anàlisis que permeten investigar els aspectes més innovadors de les Geociències Marines. També s'ha desenvolupat una important infraestructura per a l'anàlisi geofísica i sedimentològica automatitzada i s'ha creat un banc de dades, que facilita un tractament posterior i l'intercanvi científic amb altres institucions científiques.

El personal investigador del Grup de Geologia Marina de Barcelona està integrat per especialistes en l'adquisició i interpretació de dades de:

  • Sísmica de reflexió d' alta resolució
  • Sísmica de reflexió multicanal.
  • Sonar d' escombrada lateral
  • Sondes batimètriques multifeix
  • Magnetometria
  • Sedimentologia
  • Geoquímica
  • Geotècnia
  • Dinàmica de partícules

[edita] Departament de Recursos Renovables

[edita] Departament de Biologia Marina i Oceanografia

El departament de Biologia Marina i Oceanografia de l'Institut de Ciències del Mar realitza una investigació bàsica relativa a tots els aspectes de l'ecologia bentònica i planctònica. S'estudien els organismes, des dels virus al zooplàncton, des del punt de vista descriptiu i de la seva dinàmica de processos. La investigació de les cadenes alimentàries i els cicles del carboni, i altres nutrients a través dels organismes planctònics és una de les línies principals del departament. Per aconseguir aquests objectius, els experiments de laboratori es combinen amb els treballs de camp.

Les línies primordials del departament es poden classificar en dos:

  • Biodiversitat i dinàmica de les comunitats marines: L'estudi dels ecosistemes marins, o sigui el coneixement de la seva biodiversitat, entesa com el conjunt d'elements (seqüències genètiques, espècies, comunitats, ecosistemes) potencialment presents a un hàbitat determinat.
  • Cicles biogeoquímics en sistemes litorals i oceànics. L'estudi de la variabilitat fisicoquímica de les masses d'aigua i les seves interfícies, de l'activitat biològica dels organismes marins, de la sedimentació de matèria particulada i de les interaccions entre tots aquests factors.

[edita] Serveis

[edita] Anàlisis Químiques

[edita] Biblioteca

[edita] Centre de Càlcul

[edita] Instrumentació

[edita] Microscopia Electrònica

[edita] ICM Divulga

L'Institut és molt conscient de la necessitat d'explicar als ciutadans la recerca que porta a terme i d'ajudar a interpretar les notícies de caire científic que tenen conseqüències per a la seva vida quotidiana.

A les pàgines web hi trobareu diaris de campanya, activitats per a escoles, materials audiovisuals, notícies i també podreu fer preguntes als experts.

[edita] Enllaços externs