[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Indexació audiovisual - Viquipèdia

Indexació audiovisual

De Viquipèdia

La indexació audiovisual consisteix en la generació d’unes metadades (etiquetes) en base a uns continguts audiovisuals per al seu posterior enregistrament amb les referències mencionades les quals en facilitaran més endavant possibles cerques d’informació.


Taula de continguts

[edita] Introducció

A l’actualitat, el desenvolupament tecnològic ha provocat que es creïn moltíssims tipus d’informació, que s’han de poder indexar a les noves “biblioteques digitals”. Igual que a les biblioteques tradicionals, aquestes estan ordenades i classificades segons tipus d’informació, matèries, ordre alfabètic… i amb el pas dels anys es mantindrà aquest ordre per a futures cerques. Concretament, la quantitat d’informació del sector audiovisual s’ha massificat durant els últims anys, amb la qual cosa adquireix més importància la necessitat d’indexació.

[edita] Indexació Audiovisual

Durant els últims anys s’han desenvolupat una sèrie de tècniques que permeten l’etiquetatge d’informació. Però aquesta informació és insuficient per poder fer una classificació de manera que no es cometin errades. Actualment s’estan investigant nombrosos processos que poden donar lloc a la problemàtica mencionada, el que significaria que podríem tenir magatzems d’informació audiovisual per ser consultats d’una manera efectiva i ràpida després de molts anys, i tot això, sense perdre informació. Pel que fa a les metadades generades, podem dir que existeixen dos grups: els de contingut audiovisual y els externs al contingut.

[edita] Descriptors de contingut

ÉSón els més rellevants ja que fan referència a què apareix, què passa al contingut. En aquest grup podem trobar descriptors (metadades, etiquetes) de baix i d’alt nivell.

[edita] Descriptors de contingut de baix nivell

Fan referència a la informació de color, textura, forma, moviment o àudio que pot aparèixer al contingut. Aquest tipus d’informació es denomina de baix nivell perquè extreu les característiques més bàsiques del document i es considera que ho pot fer una màquina sense excessius problemes, ja que no necessita una intel•ligència elevada (com la d'un humà).Actualment estan desenvolupats de manera molt eficaç.

[edita] Descriptors de contingut d’alt nivell

Aquests descriptors semàntics són realment els importants per la indexació, ja que ens descriuran el contingut. Són anomenats d’alt nivell, perquè necessiten d’un alt nivell d'intel•ligència per poder efectuar de manera correcta la operació (com la que es suposa a un humà). En la actualitat no existeix cap mètode automàtic que permeti trobar dits descriptors semàntics encara que existeixen nombroses investigacions. Una de les idees, és partir dels descriptors de baix nivell mencionats anteriorment y a través d’aquests arribar a l’etiquetatge.

El fet de no tenir cap mètode automàtic d’indexació provoca que la inserció de dita informació hagi de ser feta de manera manual per part de l’usuari. Existeixen nombrosos portals d’Internet, com podria ser youtube, on s’emmagatzema informació audiovisual, i és el propi usuari qui insereix les etiquetes d’informació per facilitar la cerca.

[edita] Descriptors externs al contingut

Són menys rellevants a l’hora de fer una cerca, ja que recopilen informació sobre l’autor, data i aparell de creació.

[edita] Veure També

[edita] Enllaços Externs

• Multimedia Content Analysis Using both Audio and Video Clues (anglès)