Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

I??aki Anasagasti Olabeaga - Viquip??dia

I??aki Anasagasti Olabeaga

De Viquip??dia

Anasagasti el 2007
Anasagasti el 2007

I??aki Mirena Anasagasti Olabeaga ( Cuman??, Vene??uela, 16 de novembre de 1947) ??s un pol??tic basc. Va n??ixer a Vene??uela, on la seva fam??lia havia fugit despr??s de la guerra civil espanyola (el seu pare era militant del Partit Nacionalista Basc). El 1954 els seus pares van decidir que I??aki i els seus tres germans havien d'educar-se al Pa??s Basc, pel que els seus fills regressen a Sant Sebasti?? i queden a c??rrec dels seus avis. I??aki va estudiar als Marianistes de Sant Sebasti?? des de 1955 a 1961 i des d'aquesta data fins a 1965 a Santiago Ap??stol de Bilbao.

Taula de continguts

[edita] A Vene??uela

En 1965 mor?? el seu pare i I??aki torna a Vene??uela, on va romandre durant deu anys. Prengu?? contacte amb l'exili nacionalista basc, nucleat entorn del Centre Basc de Caracas, i estudi?? Periodisme i Sociologia a la Universitat Cat??lica Andr??s Bello de Caracas regentada pels Jesu??tes. All?? coneix tamb?? Mar??a Esther Solabarrieta, amb la qual es va casar en 1976. En aquesta ??poca va ser nomenat president d'Euzko Gaztedi Indarra (EGI, les joventuts del PNB) del Centre Basc de Caracas.Radio Euzkadi emetia tots els dies des de Vene??uela i en ona curta "Radio Euzkadi". Col??laborava en la revista de resist??ncia "Gudari", editada a Caracas i participava en accions de resist??ncia.

[edita] Retorn al Pa??s Basc

Amb Javier Rojo, president del Senat
Amb Javier Rojo, president del Senat

A l'agost de 1975, torna de nou a Sant Sebasti?? i dirigeix la publicaci?? del PNB, Euzkadi. Va ser detingut l'1 d'abril de 1976, al costat de Joseba Goikoetxea (assassinat posteriorment per ETA) i Bingen Zubiri, per ordre del ministre de Governaci?? Manuel Fraga. Va estar tres dies a la pres??. En sortir el PNB de la clandestinitat, va ser triat en 1977 membre del consell regional del PNB a Biscaia (Bizkai Buru Batzar), c??rrec que va ocupar fins a 1980 sota la Presid??ncia de Carlos Garaikoetxea.

[edita] Parlament Basc, Congr??s dels Diputats i Senat

A les eleccions al Parlament Basc de 1980 i 1984 fou escollit diputat per Biscaia. A les eleccions generals espanyoles de 1986 fou escollit diputat per la mateixa circumscripci?? i fou portantveu del PNB al Congr??s dels Diputats fins el 2004. A les eleccions generals espanyoles de 2004 fou escollit senador per Biscaia, i ocupa la secretaria primera de la Mesa del Senat.

[edita] Enlla??os externs