[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Gujjar - Viquipèdia

Gujjar

De Viquipèdia

Gujjar o Gurjar és un grup ètnic i casta del subcontinent indi. Els noms alternatius inclouen Gurjara, Gujar, Goojar, etc...

Tradicionalment, els Gurjars pertanyen al varna Kshatriya en l'Hinduisme.

Taula de continguts

[edita] Història

[edita] Orígen

L’orígen dels Gurjars és incert. El clan Gurjara apareixia al nord d’Índia al voltant dels temps de les invasions Huns del nord de l’Índia. Alguns erudits, com V. A. Smith, creguts que els Gujjars eren immigrants estrangers, possiblement una branca d'Hephthalites ("Huns blancs”). D. B. Bhandarkar (1875-1950) creia que els Gujars van venir a l'Índia amb els Huns, i el nom de la tribu era “sanskrititzat” com a "Gurjara". També creia que a uns quants llocs a Àsia Central, com "Gurjistan", se'ls posa el nom de Gujars i les reminiscències de la migració Gujar és conservada en aquests noms. El General Cunningham va identificar els Gujjars amb els Yüeh-chi o Tocharians.

En el passat, els Gujjars també es va fer la hipótesis de que provenien de les tribus nòmades Khazar, encara que la història dels Khazars mostren una política, cultura i ètica totalment diferents. Aquest argument està basat principalment sobre la suposició que la paraula "Gujjar" derives de la paraula "Khazar"; als llenguatges indoaris els faltaven els sons "kh" i "z", convertint-los respectivament en "g" i "j". A Gazetteer de la presidència de Bombai, el funcionari britànic James M. Campbell identificava Gujars amb Khazars.

Alguns Gujjars també afirmen que la casta Gujjar es relaciona amb el Txetxens i els georgians, i sostenen que Georgia s'anomenava tradicionalment "Gujaristan" (de fet Gorjestan). Alguns d'ells també reclamen que els alemanys siguin Gujjars. Tanmateix, no hi ha cap evidència a favor de tals reclamacions. La paraula "Georgia" deriva de la paraula àrab i persa Gurj, i no Gujjar o Gurjar.

[edita] Situació actual

El juny de 2007 es van produir enfrontaments en la campanya del Gujjar Arakshan Sangarsh Samiti (Gujjar Agitation Action Committee) pel reconeixement dels gujjar com a tribu, cosa que dona dret de reserva en un porcentatge dels llocs de treball públics; després de la promesa d'accedir a la petició les protestes es van aturar (van causar 26 morts), però davant el incompliment, el maig de 2008 es van produir enfrontaments amb la policia de l'estat del Rajasthan, sobretot a la carretera entre Jaipur i Agra, que van causar finalment 39 morts [1]. El cap dels gujjars, Kirori Singh Bainsla, antic mestre, suboficial de l'exèrcit indi i ascendit a coronel per mèrits de guerra, va anunciar el 28 de maig del 2008 la creació d'un partit polític nou pels gujjars, i que els electes gujjars deixarien de donar suport al Bharatiya Janata Party o al Partit del Congrés, que no els defensaven.

[edita] Demografia

Els Gujjars es concentren principalment a les planes Indo-Ganges, la regió de l’Himalàia, i parts orientals de l'Afganistan, encara que la diàspora Gujjar es troba també en altres llocs. Una majoria de Gujjars segueix l’Hinduisme i l’Islam, encara que les comunitats Gujjar petites tenen altres religions existents.

Gujari (o Gojri), classificat sota Rajasthani, tradicionalment ha estat el llenguatge primari dels Gujjars. Però, vivint dins àrees diferents parlen altres llenguatges incloent-hi urdú, hindi, panjabi, llenguatges Pahari (com Dogri i Kangri), Llenguatge de Paixto, llenguatges Dardic (com caixmiri i Khowar), i Balti.

[edita] Referència

  1. The Hindu, online edition, 31 de maig del 2008, article "2 more Gujjars killed in firing" per Sunny Sebastian, on es diu al subtítol: "Constable attacked by protesters seriously injured; death toll in violence 39"

[edita] Enllaços externs