Gres
De Viquip??dia
El terme gres designa una roca natural sedimentaria.
Tamb?? s???anomena gres a una cer??mica de pasta opaca parcialment vitrificada i pr??cticament impermeable.
Es pot fer a partir d'argila (silicat d'alumina hidratat), blanca o rosada amb percentatges d'alumina d'entre el 24 % i el 28 %. Dins del forn resisteixen temperatures d'entre 1200 graus i 1400, sense fondre's, i per tant sense deformar-se.
Quan l'argila es natural, s???anomena al producte ?????????gres com???????????. Per?? normalment es fan barreges amb un 10 % de caol??, un 15% de quars i una quantitat variable de fundent regulador de la vitrificaci??. En general com a tal s???utilitza el feldspat, per?? tamb?? a vegades materials calcaris i fins i tot ferruginosos. El producte s???anomena gres artificial.
El grau de porositat despr??s de la vitrificaci?? est?? al voltant de l'1%. el material ha deixat de ser hidratat i ara es anhidre. El canvi s'ha produ??t en l'interior de la mol??cula d'argila. Es tracta d'un proc??s irreversible, a trav??s del qual el silicat d'al??mina adquireix duresa, sonoritat i perman??ncia.
El color final pot variar segons els components de les argiles. Per?? tamb?? el fa canviar a vegades el foc del forn i la seva contundent deshidrataci??. Es conegut de que les argiles negres, que normalment son aix?? pel carboni que porten barrejat, es tornen blanques perqu?? dins el forn es crema tamb?? el carboni. Segons la temperatura assolida es poden arribar a fondre altres materials barrejats a la pasta produint qualitats de duresa i textures superficials.
Per la seva compacitat i resist??ncies tenen aplicaci?? en la fabricaci?? de receptacles per a l??quids ??cids, per a la construcci?? de paviments resistents a l'abrasi??, per a fer canonades, etc.
Quan al final de la cocci?? es llen??a al forn sal (ClNa), es volatilitza i reacciona amb la superf??cie de l'argila fent una capa de silicat alum??nic alcal?? vitrificat. Es el vern??s caracter??stic del gres com??.
El gres admet tamb?? aplicacions superficials de materials vitrificables abans de la cocci??. Es pot aconseguir des d'una major impermeabilitzaci?? d'un objecte necessari, fins a una bona manera de fer duradora una creaci?? art??stica. Aquests ??s l'origen del gres policromat, t??cnica iniciada al s. XVII i molt desenvolupada al s. XIX.
S'atribueix l'origen del gres a la Xina, per?? des del s. XV es coneix a Europa.
Aquest article sobre geologia ??s un esborrany i possiblement li calgui una expansi?? substancial o una bona reestructuraci?? del seu contingut. Per aix??, podeu ajudar la Viquip??dia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquip??dies, posant textos amb el perm??s de l'autor o extraient-ne informaci??. |