[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Glosa - Viquipèdia

Glosa

De Viquipèdia

A les illes Balears, la glosa és una mena de composició popular, oral i rimada, normalment improvisada en el mateix moment en que es declama. És l'equivalent a les corrandes catalanes o les albades valencianes. En la societat balear, rural i analfabeta, del segle XIX, la figura del "glosador" arribà a ser prou famosa, amb alguns d'ells que s'hi profesionalitzaren, viatjant de poble en poble posant a prova les seves capacitats davant els reptes del públic o davant altres glosadors en els anomenats "combats de gloses".

És freqüent, encara avui, que en algunes festes es faci una codolada, on hi intervenen diferents versadors, que fan composicions poètiques improvisades, gloses, que a vegades poden ser "de picat", és a dir, on se feren uns amb los altres.

El glosador, versador, corrandista, o cantador en llengua catalana té equivalents arreu del món: L'impprovisattore d'ottavine italià, el pytaris xipriota, el rimadoros cretenc, el bertsolari basc, el fistor gallec, el repentista espanyol, el trovero murcià, el pallador argentí, el griot africà. En una època en què la cultura escrita era reservada per a una elit, l'oralitat esdevenia l'eix per a l'accés al coneixement de notícies i llurs cants eren obres a recordar.

Malauradament, però, els glosadors de picat balears estan envellint. A Mallorca en Joan Planissi de Manacor, en Toni Socias de Sa Pobla i en Rafel Roig des Carritxó ja tenen més de 70 anys, i en Jaume Juan d'Algaida ja frega els 60. I a Menorca, en Miquel Ametler i n'Esteve Barceló s'encarreguen d'una escola-taller de glosat per al jovent als instituts de secundària.

Taula de continguts

[edita] Exemple de Combat de gloses

En una vetlada al Teatre Principal de Felanitx l'any 1944 s'acararen en Llorenç Capellà (Algaida) i en Sebastià Vidal, Sostre (Cas Concos):

Sostre:

Jesucrist Omnipotent
molt poques de faltes fa,
però quan te va crear
a damunt tu va deixar
de posar es coneixement.

Capellà:

Ja ha piulat s'estornell,
supòs que tots l'heu sentit;
amb aquesta m'ha ferit
entre sa carn i sa pell.
Si voltros sabéssiu d'ell
que Déu li posà es cervell
aferrat an es clotell
i amb un mes va ser podrit!

Sostre:

És es més beneit del món,
i pretén de ser deixondit.
Sa dona que l'ha avorrit
perquè diu que és maricon .

Capellà:

Ja s'ha despert s'animal,
que bramula i penga roncos ;
té negre s'historial:
li diven Tià Vidal
es més beneit de Cas Concos.

Sostre:

Si es meu sebre s'embarulla
pensa es teu què farà;
dins Algaida ningú hi ha
que de tu no faci bull:
Capellà sense casulla
sols no arribes a escolà.

[edita] Vegeu també

[edita] Referències

  • Munar, Felip (2001). Manual del bon glosador. Edicions Documenta Balear, Palma (Mallorca). ISBN 84-95694-12-3

[edita] Enllaços externs