[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Futbol a l'Equador - Viquipèdia

Futbol a l'Equador

De Viquipèdia

Taula de continguts

[edita] Història

Juan Alfredo Wright de Guayaquil fou el primer promotor del futbol al país, amb l'ajut del seu germà Roberto. Ells van estar vivint a Anglaterra i posteriorment es traslladaren a Perú on formaren part de l'"Unión Cricket de Lima. Als voltants de 1899 retornaren finalment a Equador i iniciaren la pràctica del futbol.

El 23 d'abril de 1899 es fundà el prmer club de futbol, el Club Sport Guayaquil. Poc després nasqueren el Club Sport Ecuador i l'Asociación de Empleados. El 28 de gener de 1900 es disputaren els primers partits.

L'any 1922 es començaren a disputar els primers camipionats amateurs a les províncies de Guayas i Pichincha.

El 30 de maig de 1925 nasqué la Federación Deportiva Nacional del Ecuador. L'any següent, la federació s'incorporà a la FIFA i, a més, s'organitzà l'Olimpiada de Riobamba, guanyada per l'amfitrió Chimborazo. El 1927, la federació s'afilia a la CONMEBOL.

La dècada dels quaranta es disputen els primers campionats nacionals de seleccions amateurs i als anys 50 s'inicià el professionalisme al país. El 1951 s'inicià el campionat professional de Guayas i el 1954 el de Pichincha. Finalment, el 1957 s'inicià el campionat equatorià de futbol professional, tot i que es suspengué els dos anys següents, essent reprès el 1960.

L'any 1967 conclouen els camionats de Guayas i Pichincha. El 30 de juny del mateix any neix l'Asociación Ecuatoriana de Fútbol. El 26 de maig de 1978 canvia el nom de la federació per l'actual de Federación Ecuatoriana de Fútbol.

[edita] Competicions

[edita] Competicions nacionals

[edita] Competicions provincials

[edita] Principals clubs

   

[edita] Jugadors destacats

Des de 1960

  • Pedro Alberto Spencer

Des de 1990

  • Alex Dario Aguinaga
  • Jaime Iván Kaviedes
  • Agustín Delgado

Des de 2000

  • Ulises de la Cruz

[edita] Principals estadis

[edita] Articles relacionats

[edita] Enllaços externs