[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Futbol Club Martinenc - Viquipèdia

Futbol Club Martinenc

De Viquipèdia

FC Martinenc
Imatge: Martinenc.JPG
Nom complert Futbol Club Martinenc
Any de fundació 1909
Estadi Municipal del Guinardó
Barcelona, Catalunya
Capacitat 300 espectadors
President Manuel Dengra Buendía
Entrenador Cristian Lanzarote
Lliga Territorial Preferent
Temporada 2006-07
Posició
Web oficial http://www.fcmartinenc.cat/
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
 
Uniforme local
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
 
Uniforme visitant

El Futbol Club Martinenc és un club esportiu català originari de Sant Martí de Provençals, però ressituat i establert al barri del Guinardó de la ciutat de Barcelona.

Taula de continguts

[edita] Secció de futbol

El Futbol Club Martinenc és un club esportiu històric de l'esport català. Fundat el 1909 com a club de futbol, era originari del barri de Sant Martí de Provençals, d'on va treure el nom, però posteriorment fou ressituat i establert al barri del Guinardó de la ciutat de Barcelona. El novembre de 1917 es fusionà amb el Centre d'Esports Martinenc, que datava 1914. Del 1939 al 1975 hagué d'anomenar-se UD San Martín, recuperant el nom original amb l'arribada de la democràcia.

La temporada 1922-23 és la que major glòria ha donat al Martinenc, ja que desprès de vèncer, en la final, al Esperanza de Sant Sebastià, es va proclamar campió d'Espanya del Grup B o Segona Categoria. Formaven part d'aquell equip: Villar, Pallejà, Camorera, Lakatos, Mariné, Rodríguez, Albadalejo, Costa, Monfort, Besas i Barrachina. Malauradament i com molts altres clubs, el professionalisme, els va fer molt de mal i això va significar un progressiu descens de categories.

Durant molts anys ha militat a Tercera Divisió, i poder la seva època mes negre va ser la dècada dels anys 70 on es va caure a la Primera Territorial. Anys més tard (1985-86) es tornaria a la Tercera Divisió on es va estar durant 8 temporades. Finalment i després d'estar diversos anys a Primera Catalana, l'arribada del nou segle va provocar un descens meteòric, fins arribar a la Primera Territorial d'on en va sortir la temporada 2005-06.

La temporada 2007/08, el club estrena la gespa artificial, la tant desitjada gespa, cosa que fa del Guinardó un dels millors camp on practicar l'esport.

[edita] Secció de bàsquet

[edita] 1920-1940: L'època daurada del club

La secció de bàsquet del club apareix el 1923. Entre abril i maig de 1924 disputa per primer cop el campionat de Catalunya i es classifica segon darrera l'Europa en la segona edició de la competició. El 1925 el Martinenc es proclama campió de la màxima competició: El campionat de Catalunya, al ser campió del grup 1. El mateix 1925 es disputa un amistós entre el Martinenc i l'Europa que suposa el primer partit de bàsquet a la ciutat de Badalona. El 1926 torna a quedar segon per darrere de l'Europa.

El 1927 el Martinenc es torna a proclamar campió de Catalunya en la cinquena edició de la competició, que es disputa entre gener i maig. El mateix 1927 dos jugadors del Martinenc formen part de la primera selecció catalana de bàsquet incloent-hi el capità i màxim anotador Prats i Julià. Encara l'any 1927, Vilaseca, delegat del Martinenc forma part de la ponència per construir uns reglaments federatius més complerts. El 1928 queda classificat lluny d'aconseguir el títol que aconsegueix el Laietà. El mateix 1928 es disputa en el gimnàs del Foment Martinenc un amistós entre el Martinenc i el Sants que suposa el primer partit de bàsquet en camp cobert.

El 1929 es classifica vuitè en un campionat que torna a guanyar el Laietà. El 1930 finalitza sisè en una campionat que acaba guanyant el Patrie. El 1931 es perd la primera categoria al quedar últims i perdre la promoció contra un equip de segona, en la competició disputada entre gener i abril. El mateix 1931 i per greus problemes econòmics la federació dóna de baixa el club dels campionats de Catalunya tot i això es segueixen jugant partits amistosos.

El 1934 sorgeix el primer equip femení de la secció i disputa un dels primers tornejos femenins. El 1935 es retorna a la disputa dels campionats de Catalunya en la categoria de tercera de la qual n'és campió el mateix any. El 1936 es disputa l'últim campionat, aquest cop a segona, abans de la guerra civil, en que l'estructura de la majoria de clubs catalans es veu seriosament afectada, especialment la del Martinenc que paralitza activitats, i els campionats de Catalunya desapareixen com a competició temporalment fins el 1940.

[edita] 1940-avui: Un club modest de basquetbol

El 1940 reapareix el bàsquet, però pel Martinenc s'inicia un llarg període d'alts i baixos de la secció amb períodes de temps en que es torna a consolidar el bàsquet. En cap moment però, el primer equip tornarà a estar entre l'elit de Catalunya tot i que en categories de base no es deixarà mai de ser dels clubs més importants.

Durant la dècada dels 90 i per discrepàncies amb la gestió de la secció jugadors del primer equip masculí creen un club anomenat Martineli per a poder seguir jugant junts, l'aventura no dura gaire temps i aquest acaba desapareixent.

El 1998 es revitalitza la secció amb la construcció del poliesportiu del Guinardó. La temporada 1998-1999 es té un sènior i 3 equips de base. La temporada 1999-2000 es disposa de 5 equips masculins i s'inicia col·laboració amb la UB per crear una escola de bàsquet mixta. La temporada 2000-2001 es mantenen els 5 equips masculins. La temporada 2001-2002 hi ha 2 equips sèniors i 4 equips de base. El desembre de 2001 Juli Macarulla, president de la secció, és distingit per la fundació del bàsquet català per la seva contribució al bàsquet català. La temporada 2002-2003 reapareixen els equips femenins en l'estructura del club amb l'absorció del CB Gregal. La temporada 2003-2004 el club disposa de 7 equips masculins i 6 de femenins. Ascens del primer equip femení a primera catalana. El sots-21 masculí arriba a semifinals de Barcelona de nivell A-1.

La temporada 2004-2005 el club disposa de 17 equips a més a més de l'escola de bàsquet plenament consolidada. El cadet A masculí arriba a semifinals de Barcelona de nivell A. La temporada 2005-2006 proporciona moltes emocions amb 19 equips inscrits. Ascens del primer equip femení a primera catalana. L'infantil femení arriba a semifinals de Barcelona de nivell A-2. La temporada 2006-2007 permet superar la barrera dels 20 equips, l'equip sènior femení assoleix la millor classificació de la seva história amb un vuité lloc a 1ªCatalana i el sènior masculí obté l'ascens a 3ªCatalana.

[edita] Palmarès

[edita] Estadi

El primer estadi del Martinenc estava situat al barri de Sant Martí de Provençals al carrer Indústria. Posteriorment es desplaçà al barri del Guinardó, disputant els seus partits al Camp Municipal del Guinardó, on encara els disputa actualment.

[edita] Enllaços externs