[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fundació Ars - Viquipèdia

Fundació Ars

De Viquipèdia

Icona de copyedit

Nota: L'article necessita algunes millores en el contingut o l'estil:


La Fundació Ars[1] té per objecte social la difusió de la cultura –idees, arts i lletres. Per a tal, disposa de diversos grups de treball, cada un d’ells amb una tasca determinada:

  • La revista Quadern de les idees, les arts i les lletres que es publica bimestralment
  • L'editorial[1], amb distintes col·leccions: Biblioteca Quadern, Imatge i Paraula, Grafia, Persones i Quaderns del CILEC
  • El CILEC, per a la recuperació de la memòria històrica
  • El Grup d'Arts Plàstiques, que fomenta la realització de treballs de recerca i d’exposicions
  • El Grup Europa que promou la col·laboració cultural entre les diverses regions europees i la realització de treballs conjunts

La Fundació estudia i gestiona diversos llegats fons i arxius:

  • Obra artística i arxiu de Camil Fàbregas i Dalmau
  • Obra artística de Manolo Hugué
  • Fons de pintura catalana
  • Musicoteca Anna Fernández Recasens

La Fundació està subvencionada pels seus membres, per les administracions públiques i per altres entitats privades. Ocupa la Casa Fàbregas-Moix, antic estudi de l'escultor Camil Fàbregas i Dalmau, al carrer Migdia de Sabadell.

Està inscrita al Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 320. Des de l'any 1997, Manuel Costa Fernández és President del Patronat.

Taula de continguts

[edita] Òrgans de govern

Patronat

  • Manuel Costa Fernández, President
  • Lluís Subirana Rebolloso, Vice-president
  • Josep M. Bosch Vidal, Secretari
  • Blai Costa Creus, Administrador
  • Manel Camps Bosser, Vocal
  • Montserrat Carné Penalva, Vocal
  • Pol Costa Creus, Vocal
  • David Serrano Blanquer, Vocal


Patronat d'Honor

  • Joan Cuscó Aymamí, President
  • Josep Cuscó Forrellad
  • Joaquim Busquets Gruart
  • Tomàs Casañas Guri
  • Rosa Maria Grau Tarruell
  • Maria Assumpta Jané Renau
  • Rafael Llonch Soler
  • Josep Milà Masoliver
  • Antoni Monés Giner
  • Josep Ricard Rovira Esteban
  • Antoni Sala Serra
  • Josep Simó Deu

[edita] Breu història

  • 1978. Per una iniciativa del sabadellenc Joan Cuscó i Aymamí, la diada de Sant Jordi es publica el primer número de la revista Quadern, editada per un grup anomenat Amics de les Arts i de les Lletres de Sabadell.
  • 1980. S'edita el primer llibre, dins de la Biblioteca Quadern que avui (2007) compta amb més quaranta publicacions.
  • 1987. El grup inicial es transforma en Fundació Amics de les Arts i de les Lletres de Sabadell i s'inscriu al Registre de la Generalitat de Catalunya amb el número 320. Joan Cuscó n’és el President.
  • 1997. Manuel Costa Fernández es designat President i Joan Cuscó, President d’Honor.
  • 1998. L'escultor Camil Fàbregas i Dalmau dóna a la Fundació la seva casa-estudi del carrer de Migdia a Sabadell. El Patronat aprova una modificació dels estatuts que inclou l' ampliació de l'objecte fundacional, el canvi de denominació –Fundació Ars- i el trasllat del domicili a la Casa Fàbregas-Moix.
  • 2002. Per iniciativa de Manuel Costa Fernández, la Fundació Ars absorbeix la Fundació Tabal que desapareix. Amb aquesta fusió s’incrementen els béns de la Fundació i s’amplia el seu objecte social.
  • 2003. Es crea el CILEC (Centre d’Investigació de la Literatura Europea Concentracionària). El seu objecte es promoure la recuperació de la memòria històrica recent, incidint en la repressió produïda pels diferents règims totalitaris del segle XX i estudiant especialment la seva repercussió en la literatura. El més d’abril la revista Quadern compleix 25 anys. És una de les publicacions culturals de més llarga vida a Catalunya.
  • 2005. Es crea el Grup d’Arts Plàstiques.
  • 2007. Es publica el Dictionnaire Critique de la littérature européenne des camps de concentration et d’extermination nazis. Es el resultat d’un treball de dos anys dirigit per David Serrano, director del CILEC i amb la col·laboració de la BDIC - Bibliothèque de Documentation Internationale Contemporaine (Paris) i el grup de treball KZ – Memoria scripta de l’Universitat de Salzburg). Es crea el Grup Europa, amb seu a Paris, que coordinarà els futurs treballs transnacionals de la Fundació.

[edita] La Casa Fàbregas-Moix

El 10 de novembre de 1998 se signava l'escriptura de la donació que l'escultor Camil Fàbregas i Dalmau feia a la Fundació de la seva casa-estudi. Aquesta casa, per expressa voluntat del donant, porta el nom de Casa Fàbregas-Moix en record també de la que fou la seva esposa, Maria Moix.

Es tracta d'un edifici cantoner situat entre els carrers Migdia i Doctor Crehueras, al centre de Sabadell. Consta de dues parts ben diferenciades:

  • La casa, amb una superfície edificada de 325 m2 en 3 plantes. Constitueix el nucli social de la Fundació amb la redacció de la revista Quadern, l'editorial, el lloc de treball dels diversos grups i els serveis de secretaria.
  • L'estudi-taller, amb una superfície de 105 m2 més un pati de 75 m2, serà en el futur una sala d'actes polivalent.

[edita] Memòria d'activitats

2006

Grup de treball d’arts

Gerard Mas –escultures- la imatge captivant. Autor: Equip Quadern.

Mnemòsine i les relacions entre pintura i poesia. Entorn del llibre Mnemòsine Amnèsica, de Josep Girona. Autora: Maia Creus.

S’han iniciat els treballs de recerca entorn del tema La Sala Tres 1972-1979. En la ruta de l’art alternatiu a Catalunya. Es tracta d’un projecte d’investigació històrica i conceptual realitzat amb la col.laboració del Museu d’Art de Sabadell i de l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell i dirigit per Maia Creus. El projecte culminarà el proper any amb l’edició d’un llibre i d’una gran exposició.

Grup de treball de lletres

Entrevista a Josep Palau i Fabre. Autora: Mariona Iribarren. Entrevista a Eduard Márquez. Autor: David Serrano. La Rodoreda a l’Índia. Entrevista a Sameer Rawal. Autor: David Serrano

Grup de treball CILEC

Recerca i estudi: Catalans morts a Canàries durant la repressió franquista. Continuació dels treballs de recerca i redacció dins del projecte Dictionnaire critique de la littérature européenne des camps de concentration et d’extermination nazis. Aquest treball, sota la direcció del professor David Serrano, es desenvolupa en col.laboració amb les institucions europees següents:

Bibliotheque de Documentation Internationale Contemporaine BDIC (Paris, França)

Interdisziplinäre Forschungsgruppe Kz - Memoria Scripta Universität Salzburg (Salzburg, Àustria).

Revista Quadern

S’han publicat els habituals cinc números anyals que inclouen la major part dels estudis realitzats pels grups de treball, juntament amb altres col.laboracions d’idees, arts i lletres. Aquesta revista, fundada el 1978, és la segona revista catalana de cultura per antiguitat.

Editorial

S’han publicat els llibres següents:

Els Fatxendes. Una gran orquestra de Sabadell, de Jaume Nonell i Lluís Subirana. Col.leció Biblioteca Quadern.

Francesc Armengol i Duran. Un sabadellenc enamorat de Sitges, de Lluís Subirana. Col.lecció Biblioteca Quadern.

Morir a Euskadi 1938-1940. Catalans a Gernika-Lumo, de José Ángel Etxabiz Ortuñez, Vicente dek Palacio Sánchez i David Serrano Blanquer. Col.lecció Els Papers del CILEC.

Altres

Diversos membres dels grups de treball de la Fundació han col.laborat desinteressadament amb vàries entitats culturals catalanes en presentacions, conferències, col.loquis i altres actes semblants.

El vicepresident del patronat, Lluís Subirana, ha estat guardonat amb la Medalla de la Ciutat de Sabadell al Mérit Cultural.


2005

Grup de treball d’arts

Estudi sobre Manuel Rallo: artista i pedagog. Autors: Jordi Roca i Tubau i Imma Fontanals. Recerca i estudi sobre el pintor Esteve Valls Baqué. Equip dirigit per Maia Creus. Exposició de l’obra al Museu d’Art de Sabadell.

Grup de treball de lletres

Commemoració del IV centenari de la publicació del Quixot. Acte públic al Colo.legi d’Advocats de Sabadell. Intervinents: Manuel Costa Fernández. Mila Torres. Joan Cuscó. Francesc Bernaldo. Estudi sobre Ròmul el Gran, de Dürrenmatt. Autor: David Serrano.

Grup de treball CILEC

Recerca i estudi: Catalans morts a Ceuta i al Protectorat durant la repressió franquista. Treballs de recerca i redacció dins del projecte Dictionnaire critique de la littérature européenne des camps de concentration et d’extermination nazis. Aquest treball, sota la direcció del CILEC, es desenvolupa en col.laboració amb les institucions europees següents: Bibliotheque de Documentation Internationale Contemporaine BDIC (Paris, França) Interdisziplinäre Forschungsgruppe Kz - Memoria Scripta der Paris Lodron Universität Salzburg (Salzburg, Àustria).


Revista Quadern

S’han publicat els habituals cinc números anyals que inclouen la major part dels estudis realitzats pels grups de treball, juntament amb altres col.laboracions d’idees, arts i lletres. Aquesta revista, fundada el 1978, és la segona revista catalana de cultura per antiguitat.

Editorial

S’han publicat els llibres següents: La Creu Alta, Jonqueres, Sant Pere de Terrassa (1700-1904). Un terme desaparegut, de David Laudo. Col.leció Biblioteca Quadern.

La història de Catalunya: miratges i distorsions, de Joan A. Mateu. Col.lecció Biblioteca Quadern.

Passatgers, de Francesc Esteve i Joan Cuscó. Col.lecció Imatge i paraula.

Diversos membres dels grups de treball de la Fundació han col.laborat desinteressadament amb vàries entitats culturals catalanes en presentacions, conferències, col.loquis i altres actes semblants.


2004


Grup de treball d’arts

Estudi sobre el pintor Romà Vallès: modernitat i avantguarda. Recerca i estudi sobre el pintor Josep Aragay (1889-1973).

Grup de treball de lletres

Estudi sobre Mercè Rodoreda, als 30 anys de Mirall trencat. Estudi sobre la guerra civil espanyola en la novel.lística catalana recent.

Grup de treball CILEC

Estudi sobre el futur de la memòria i les presons de Franco. Recerca i estudi: Dolors Comellas.Una font primària de l’exili infantil femení. Recerca i estudi: Morir a Canàries 1936-1941.Catalans sobre la repressió franquista.

Grup de treball de societat

La generació freda i els canvis de govern a Catalunya.

Revista Quadern

S’han publicat els habituals cinc números anyals que inclouen la major part dels estudis realitzats pels grups de treball, juntament amb altres col.laboracions d’idees, arts i lletres. Aquesta revista, fundada el 1978, és la segona revista catalana de cultura per antiguitat.

Editorial

S’han publicat els llibres següents: Sense treva, de Lluís Subirana. Col.leció Biblioteca Quadern. L’hora blanca. L’holocaust i Joaquim Amat Piniella, de David Serrano. Col.lecció Biblioteca Quadern. Orfeó de Sabadell. Apunts d’un centenari. 1904-2004, de Lluís Subirana (ed). Col.lecció Biblioteca Quadern.

Altres

Diversos membres dels grups de treball de la Fundació han col.laborat desinteressadament amb vàries entitats culturals catalanes en presentacions, conferències, col.loquis i altres actes semblan


Diccionari sobre la literatura europea en els camps de concentració i d’extermini Durant l’exercici de 2004 la Fundació ha sol.licitat i aconseguit una subvenció de la Comisssió Europea –que rebrà el 2005- per a l’elaboració i publicació d’un diccionari sobre la literatura europea en els camps de concentració i d’extermini. Es tracta d’un projecte transnacional dirigit per la Fundació i en que hi participen també la Universitat Paris IV (França) i la Universitat de Salzburg (Àustria).


2003

Grup de treball d’arts

Recerca i estudi sobre l’escultor Rossend Prat Sindreu (1871-1974)


Grup de treball de lletres

Estudi sobre la poesia dialectal italiana. Estudi sobre l’obra de l’escriptor Joaquim Amat-Piniella (1913-1974)

Grup de treball CILEC

Treball de recerca sobre els catalans morts a Euskadi entre 1938 i 1940, amb col.laboració amb el Grup d’Història Gernikazarra.

Estudi sobre l’obra de Jorge Semprún, atenent fonamentalment ales temes relacionats amb la recuperació de la memòria històrica.

Revista Quadern

S’han publicat els habituals cinc números anyals que inclouen la major part dels estudis realitzats pels grups de treball, juntament amb altres col.laboracions d’idees, arts i lletres. Aquesta revista, fundada el 1978, és la segona revista catalana de cultura per antiguitat.

Editorial

S’han publicat els llibres següents: Sabadell. Cent anys de dansa tradicional catalana, de Núria Vila Mas. Col.leció Biblioteca Quadern. Quins temp$!,de Joan Cuscó Aymamí i Ricard Calvo Duran.

Diversos membres dels grups de treball de la Fundació han col.laborat desinteressadament amb vàries entitats culturals catalanes en presentacions, conferències, col.loquis i altres actes semblants.


[edita] Notes

  1. Llibres editats per la Fundació Ars.

[edita] Enllaços externs