[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Front d'Alliberament de les Açores - Viquipèdia

Front d'Alliberament de les Açores

De Viquipèdia

Bandera popularitzada pel Front d'Alliberament de les Açores
Bandera popularitzada pel Front d'Alliberament de les Açores

El Front d'Alliberament de les Açores (en portuguès Frente de Libertação dos Açores, FLA) fou un grup independentista de les Açores, fundat el 1975 i dirigit per José de Almeida, com a reacció a l’arribada al poder de l’esquerra a Portugal, paral·lel al Frente de Libertação do Arquipélago da Madeira (FLAMA).

El 10 d'octubre del 1975 el FLA va enviar un informe a l’ONU on afirmava que els illencs no participarien en cap sistema de govern que no fos democràtic, en referència a la possible formació d'un govern comunista a Lisboa. Adoptaren com a bandera l’antiga bandera monàrquica portuguesa (Blanca i blava de l’Esperit Sant) amb un milhafre (milà), símbol de les illes, i nou estrelles grogues (una per cada illa), alhora que s’armaven en unitats locals anomenades Patriotas Açorianos nas Guarnições (PAG).

El 1977 el FLA edità el diari separatista O Milhafre ("El Milà") i mantingué contactes amb el FLAMA maderès i l'MPAIAC canari. Però el 1980 el govern portuguès els amplià l’estatut d’autonomia, i a les eleccions autonòmique venceria el Partit Socialdemòcrata Portuguès (PSD) amb el 60 % dels vots, i el seu cap, João Bosco Soares Mota Amaral (nat el 1943), n’esdevé president. Això desactivà el potencial de protesta independentista. El grup gairebé va desaparèixer.

[edita] Referències

  • Peter Janke (1983): Guerrilla & terrorist organisations, Harvest Press, Oxford
  • Xosé M. Núñez Seixas (1998): Movimientos nacionalistas en Europa en el siglo XX, Ed. Síntesis, Madrid (Col. Historia Universal Contemporánea, 26)