[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Front Nacional d'Alliberament del Vietnam - Viquipèdia

Front Nacional d'Alliberament del Vietnam

De Viquipèdia

Bandera del FNL
Bandera del FNL

El Front Nacional d'Alliberament del Vietnam (Vietnamita Mặt Trận Giải Phóng Miền Nam Việt Nam), també conegut com a FNA o Việt Cộng va ser una organització guerrillera vietnamita formada el 1960 per tota l'oposició a la dictadura de Ngô Đình Diệm, amb majoria dels comunistes.

Els combats s'havien iniciat dos anys abans per lluitar contra la repressió de la dictadura (que comptava amb el suport dels Estats Units), i també davant la negativa d'aquesta a complir els acords de Ginebra que haurien hagut de portar a una reunificació democràtica amb Vietnam del Nord.

Amb el suport de Vietnam del Nord, el 1962 l'organització controlava gran part de la zona rural de Vietnam del Sur, fet que va provocar una massiva intervenció nordamericana que donaria lloc a la Guerra del Vietnam.

Amb el suport nordvietnamita, i abastat a través de la Ruta Ho Chi Minh, el Front Nacional d'Alliberament del Vietnam va aconseguir mantenir una guerra de guerrilles durant més d'una dècada.

El 1969, el FNA va crear un govern provisional que va fer seu el poder entre el final de la guerra i la proclamació del Vietnam unificat l'any 1976.

El FNA, també va ser conegut com a Viet Cong (Việt Cộng). En general, el térme servia per referir-se als insurgents armats i polítics dissidents que lluitaven contra la dictadura de Vietnam del Sud durant la Guerra del Vietnam. Aquest nom deriva de la contracció de la frase vietnamita Việt Nam Cộng Sản ("Comunista Vietnamita" en català). El principal grup englobat en el terme FNA és el seu exèrcit guerriller, anomenat formalment Forces Armades Populars d'Alliberament (FAPA).

En les àrees sota el seu control el FNA incorporava també a molts civils, inclosos caps rurals, oficinistes o professors escolars. Molts consideren poc representatiu el terme Viet Cong, atès que també formaven part del FNA molts grups no comunistes, tot i que l'ús d'aquest terme va proliferar als Estats Units i a Europa arran de la guerra, més que no pas el terme més exacte de FNA.

El final de la guerra (que s'havia estès a d'altres països com Cambodja) va tenir lloc el 30 d'abril de 1975 quan les tropes del Front Nacional d'Alliberament del Vietnam van entrar a Saigon, la capital sudvietnamita i van ocupar l'ambaixada nordamericana.

El 1976 es va produir la reunificació del Vietnam sota un règim comunista.

El moviment vietnamita va ser el primer a infligir una derrota militar total a l'exercit dels Estats Units, fet que va crear un trauma col·lectiu en molts sectors d'aquest darrer país.