[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Frederic Roda i Pérez - Viquipèdia

Frederic Roda i Pérez

De Viquipèdia

Frederic Roda i Pérez (Barcelona 1924 - 2006) fou un director teatral, crític teatral i promotor cultural català, fill de Frederic Roda i Ventura i pare de Frederic Roda i Fàbregas.

Estudià dret a la Universitat de Barcelona, i compaginà l'advocacia amb una intensa activitat cívica i cultural, que el portà a fundar el 1954 amb Jordi Pujol i altres el grup nacionalista catòlic Crist Catalunya. Fou un destacat activista a favor de la pau. El 1967 va fundar l'Institut Víctor Seix de Polemologia amb l'objectiu de motivar iniciatives per a la recerca sobre la pau, a través de diverses actuacions, entre elles la concessió del Memorial Joan XXIII per la Pau a persones o institucions destacades pel seu compromís en accions a favor de la pau. Fou vicepresident de Pax Christi i, el 1984, amb el premi Nobel Adolfo Pérez Esquivel i Arcadi Oliveres fundà la Universitat Internacional per la Pau, amb seu a Sant Cugat del Vallès, de la qual fou director fins el 1999.

Alhora, començà la seva activitat teatral dirigint autes sacramentals a Bellaterra. El 1954 va fundar l'Agrupació Dramàtica de Barcelona, de la qual en fou el principal mentor, incorporant obres dels principals autors europeus (William Shakespeare, Joan Brossa, Eugène Ionesco, Salvador Espriu, Brecht, Joan Oliver i Anton Txèkhov), però l'estrena de L'òpera de tres rals (1963), de Bertolt Brecht ocasionà la suspensió governativa de l'entitat. Aquest mateix any promogué el premi Josep M.de Sagarra, per a obres teatrals inèdites, i començà a exercir la crítica teatral a Destino (1963-1968) i a La Vanguardia. De 1970 a 1980 fou sotsdirector de l'Institut del Teatre de Barcelona.

El 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 2004 rebé de l’Ajuntament de Barcelona la medalla d’or al mèrit cultural.