[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Frank Macfarlane Burnet - Viquipèdia

Frank Macfarlane Burnet

De Viquipèdia

Frank Macfarlane Burnet l'any 1945
Frank Macfarlane Burnet l'any 1945
Premi Nobel
Premi Nobel de Medicina
o Fisiologia
(1960)

Frank Macfarlane Burnet ( Traralgon, Austràlia 1899 - Port Fairy 1985 ), conegut també com a Macfarlane Burnet o Mac Burnet, fou un viròleg i biòleg australià guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1960.

[edita] Biografia

Va néixer el 3 de setembre de 1899 a la ciutat de Traralgon, situada a l'estat de Victòria. Va estudiar medicina a la Universitat de Melbourne, on es va graduà l'any 1924, i posteriorment realitzà el doctorat a la Universitat de Londres l'any 1928.

Membre de l'Institut Walter i Eliza Hall de Melbourne en fou director entre 1944 i 1956. Aquell any abandonà l'Institut per continuà la seva recerca a la Universitat de Melbourne fins la seva jubilació l'any 1978, i l'any 1957 fou nomenat president del Comitè Nacional Assessor sobre Radiació. L'any 1951 fou nomenat Cavaller de l'Imperi Britànic per part de la reina Elisabet II del Regne Unit i l'any 1958 ingressà a l'Ordre del Mèrit. Va morir el 31 d'agost de 1985 a la seva residència de Port Fairy, població situada a l'estat de Victòria.

[edita] Recerca científica

Macfarlane al seu laboratori
Macfarlane al seu laboratori

Inicià la seva recerca al voltant dels bacteriòfags i els virus a l'Institut Walter i Eliza Hall. La seva estada en aquest centre va permetre que realitzés descobriments significatius referents a la seva naturalesa i rèplica i a la seva interacció amb el sistema immunològic.

A partir de la dècada del 1950 va treballar extensivament sobre la immunologia i fou un dels principals contribuïdors a la teoria de la selecció clònica, per la qual els limfòcits són seleccionats per a la destrucció d'antígens invasors del cos durant el desenvolupament embrionari. L'any 1960 li fou concedit el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia, que compartí amb Peter Medawar, pels seus estudis sobre la tolerància immunològica adquirida. Aquesta investigació va proporcionar la base experimental per a induir la tolerància immunològica adquirida, la principal base per als trasplantaments d'òrgans sòlids.

Posteriorment col·laborà amb Joshua Lederberg, Premi Nobel de Medicina l'any 1958, en la recerca sobre els antibiòtics.

[edita] Enllaços externs