[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Frank Elmore Ross - Viquipèdia

Frank Elmore Ross

De Viquipèdia

Frank Elmore Ross (2 d'abril de 187421 de setembre de 1960) fou un Astrònom i físic americà. Nat a San Francisco, Califòrnia. L'any 1901 rebé el seu doctorat de la Universitat de Carolina. En el 1905 esdevingué director de l'estació de l'Observatori Internacional de la Latitud a Gaithersburg, Maryland. El 1915 aconseguí una plaça de físic a la Companyia Eastman Kodak a Rochester, de New York. Acceptà un càrrec a l'observatori Yerbes l'any 1924 on treballà fins la jubilació el 1939.

El seu treball de més importància fou el càlcul de la primera òrbita fidedigne de la lluna de Saturn Febe en el 1905. També calculà les òrbites dels satèl·lits de Júpiter Himalia i Elara. Treballant a la Eastman Kodak investigà les emulsions fotogràfiques i dissenyà lents de angle ample per ús astronòmic.

Al Observatori Yerkes fou successor de E. E. Barnard, heretant la col·lecció de plaques fotogràfiques de Barnard. Ross decidí repetir la mateixa sèrie d'imatges i comparar els resultats amb un comparador de llampada. Fent això descobrí més de 400 estrelles variables i més de 1000 estrelles amb moviment propi. Algunes estrelles amb moviment propi elevat resultaren ser molt apropades, y moltes d'aquestes estrelles (com a Ross 154) són encara més amplament conegudes per el nombre de catàleg que ell els hi donà.

Durant l'oposició de Mart (planeta) l'any 1926 va fotografiar el planeta en diferents colors, usant el telescopi de 60 polsades de Mount Wilson. L'any següent obtingué imatge en ultraviolat de Venus, que mostraren l'estructura de la coberta de núvols per primera vegada.

El crater Ross a Mart fou anomenat en el seu honor, i el crater Ross a la Lluna fou conjuntament anomenat en el seu honor i de James Clark Ross.

[edita] Enllaços Externs

[edita] Obituaris