[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francesco Totti - Viquipèdia

Francesco Totti

De Viquipèdia

Francesco Totti
Imatge:Totti.jpeg
Informació personal
Nom complet Francesco Totti
Sobrenom er Pupone
Data de naixement 27 de setembre de 1976
Lloc de naixement Roma, (Itàlia)
Alçada 1'80 m.
Pes 80 kg
Informació del club
Club actual A.S. Roma
Número 10
Posició Migcampista atacant, Davanter
Clubs juvenils
1988
1989-1993
A.S. Lodigiani
A.S. Roma
Clubs professionals
Anys Club PJ (gols)
1993- A.S. Roma 370 (151)
Selecció nacional
1998- Itàlia Itàlia 059 00(9)

Francesco Totti (Roma, 27 de setembre del 1976) és un futbolista italià que juga a la Roma i que va ser campió del món amb Itàlia al Mundial d'Alemanya del 2006.

Atleta dotat de gran talent i força física, Totti ha jugat sempre a la Roma, de la qual és el capità. És considerat un dels millors jugadors a nivell internacional, es troba a la llista de la FIFA dels 100 millors jugadors en activitat. Creador i finalitzador de joc, pot fer tant de centrecampista com de davanter. La posició on deixa anar més la seva tècnica i la seva qualitat i a la qual s'exhibeix com a punta darrera el davanter. Les seves capacitats de gol davant la porteria són òptimes, ho demostra que a les temporades 2003/2004 va guanyar el pichichi i a la 2006/2007, la Bota d'Or, com a màxim anotador de totes les lligues europees de futbol.

Amb la samarreta de la selecció ha jugat 58 partits i ha marcat 10 gols.

Està casat amb la showgirl italiana Ilary Blasi amb qui té dos fills, Christian i Chanel.

[edita] Biografia-Carrera

[edita] Infància

Francesco Totti neix el 27 de setembre de 1976 a Roma, al barri d'Appio Latino, a Porta Metronia (d'aqui el sobrenom "Il ragazzo di Porta Metronia"), la seva mare es diu Fiorella i el seu pare Enzo. Comença a fer les seves primeres patades a la pilota a l'equip del barri, el Fortitudo; més tard pasa al Smit Trastevere (on juga la seva primera lliga per a nens) i el 1986, es passa al Lodigiani per jugar una lliga com a juvenil. És seguit d'aprop per la Roma i la Lazio, equips dels quals rep ofertes. Accepta una oferta de la Roma i amb només 13 anys, entra al sector juvenil de l'equip.

[edita] El seu equip: la Roma

Murals pintats al carrer després de l'Scudetto guanyat per la Roma.
Murals pintats al carrer després de l'Scudetto guanyat per la Roma.

Després de tres anys als sectors juvenils, el 28 de març del 1993, amb 16 anys, Totti entra per primer cop al primer equip gràcies a Vujadin Boskov, que el fa debutar en els últims minuts del partit Roma-Brescia. El seu debut com a titular va ser el 16 de desembre del 1993 en un partit de Coppa Italia en cual la Roma es va eliminar als penals. El debut com a titular a la lliga va ser el 27 de febrer del 1994 contra la Sampdoria.

Durant la temporada 1994/1995, Totti marca el seu primer gol a Serie A, el 4 de setembre del 1994 en un partit contra el Foggia. Durant aquella temporada, va aconseguir 21 presències amb la samarreta romana, marcant un total de 4 gols. Per la temporada següent, Francesco és titular indiscutible.

El 1996 arriba un nou entrenador, Carlos Bianchi, comença per a Totti un període difícil. S'arriba a parlar fins i tot d'una possible cesió a la Sampdoria, hipòtesis que van descartar-se perque finalment qui va marxar de la roma va ser Bianchi i no pas Totti.

El 1997, amb Zeman com a entrenador, Totti fa un gran salt de qualitat: l'esquema ofensiu 4-3-3 del tècnic resalta les seves característiques tan tècniques com físiques, tant que Totti es converteix en l'autèntic líder i en el símbol de l'equip. El 31 d'octubre del 1998, Aldair li cedeix el braçalet de capità.

El 1993 la Roma conracta a Capello com a entrenador, amb el projecte d'aconseguir un equip comptetitu, però la Roma només aconsegueix ser sisena, tot i això, Totti, aconsegueix ser nominat per la Associació Italiana de Futbolistes com a jugador italià de l'any.

A la temporada següent les ambicions de la Roma continuen essent grans, i no es desil·lusionen; amb Totti i alguna de les seves noves "adquisicions" (com Batitusta, el 17 de juny de 2001, l'equip es converteix en el Campió d'Itàlia per tercer cop en la seva història. Totti és nominat de nou com a jugador italià de l'any i fins i tot aconsegueix entrar en la llista de la Pilota d'Or (que va guanyar Michael Owen), essent el cinqué classificat. El 19 d'agost de 2001, guanya la pimera Supercoppa Italia de la seva carrera, guanyant a l'Olímpic de Roma a la Fiorentina per 3-0, marcant el tercer gol.

El 3 d'octubre de 2004, durant el Roma-Inter (3-3], amb una falta, Totti marca el seu gol número 100 amb la Roma; dos mesos més tard, el 19 de desembre de 2004, al partit Roma-Parma (5-1), marca el seu gol número 107, que li permet convertir-se en el millor davanter de l'història de la Roma. La seva actuació a l'Eurocopa no va ser gaire bona. Després de ser expulsat al primer partit per escupir a un jugador danès, va ser sancionat per dos partits. Això va significar que Totti ja no jugaria més perquè Itàlia va quedar eliminada a la fase de grups.

A la primavera de 2005 va renovar el seu contracte amb la Roma fins el 2010 amb un sou de 5.400.000€ nets per temporada, convertint-se en l'únic jugador en superar la suma de 2.500.000€ bases establerts pel club. D'aquesta manera, queda virtualment lligat de per vida a l'equip del qual sempre havia sigut aficionat.

El 19 de febrer de 2006, al setè minut del partit Roma-Empoli, en una intervenció del jugador Vanigli es fractura el peroné i els lligaments del turmell. Operat el mateix dia, Totti efectua una recuperació molt ràpid, reapareixent oficialment al camp al partit de tornada de la Coppa Italia contra l'Inter. Els seus esforços es veuen recompensats quan l'entrenador de la selecció, Marcello Lippi, decideix incluir-lo a la llista dels convocats per disputar el Mundial d'Alemanya.


Futbol Aquest article sobre futbol és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.