[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Frínic (general) - Viquipèdia

Frínic (general)

De Viquipèdia

Frínic (Phrynicus, Φρύνιχος) fou un general atenenc, fill d'Estratònides.

El 412 aC fou enviat amb altres dos generals, amb una flota de 40 vaixells, a la costa de l'Àsia Menor; les tropes van acampar al territori de Milet i en la batalla que va seguir els atenencs foren victoriosos. Poc després va arribar una flota espartana i dos dels generals atenencs volien arriscar un enfrontament, però Frínic els va dissuadir.

El 411 aC Alcibíades va oferir a Samos la protecció contra els perses si s'establia a l'illa un govern oligàrquic enlloc de la democràcia; Frínic va intentar convèncer als illencs de no escoltar a Alcibíades, però el partit oligàrquic dirigit per Pisandre d'Acarnes va enviar una ambaixada a Atenes. Frínic, que temia per la seva seguretat en cas de que Alcibíades fos restaurat, va escriure a Astioc, informant-lo de les maquinacions d'Alcibíades; Astioc va advertir a Alcibíades i a Tisafernes, i aquest va informar a Atenes de la traïció de Frínic i va demanar la seva execució. Abans d'això Frínic havia escrit a Astioc per segona vegada i li oferia entregar totes les seves forces al espartà, el que va reforçar llavors els càrrecs; però Frínic va advertir que els enemics es preparaven per atacar el seu campament i que tota l'operació era un muntatge. Finalment Pisandre es va aliar a Frínic i aquest va entrar després en aliança també amb Antífon i Teràmenes i va prendre part activa en la revolució que va portar a l'establiment del govern oligàrquic del Quatre-cents a l'illa.

Frínic, Antífon i altres foren enviats a Esparta per negociar un tractat. Al seu retorn Frínic fou assassinat a l'àgora per un jove atenenc ajudat per un argiu; el primer es va escapar però l'argiu fou agafat i sota tortura va revelar que l'assassinat era una conspiració democràtica.