Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fotograma - Viquip??dia

Fotograma

De Viquip??dia

La famosa s??rie de fotogr??fies de Muybridge, on cada fotogr??fia ??s un fotograma
La famosa s??rie de fotogr??fies de Muybridge, on cada fotogr??fia ??s un fotograma

Un fotograma (frame), o quadre de pel??l??cula, ??s una de les moltes imatges individuals en una pel??l??cula de cinema, l'element m??s petit de la pel??l??cula. Si es projecta una cadena de fotogrames a una determinada freq????ncia, com a m??nim 12 fotogrames/segon, podem obtenir sensaci?? de moviment. En el cas de la televisi??, utilitzant la resoluci?? completa de NTSC o PAL, un fotograma consta de dos camps entrella??ats.

Taula de continguts

[edita] Mida

La mida d'un quadre de pel??l??cula varia depenent del format d'aquesta. Podem tenir des del format de 8mm, amb una mida de 4,8 per 3,5mm, fins a un quadre d'IMAX de mida 69,6 per 48,5mm; tot i que el m??s utilitzat ??s el de 35mm, de 22 per 16, mida est??ndard utilitzada en cinema.

Pel que fa a la mida del fotograma, hem de tenir en compte que quan m??s gran ??s, m??s definici?? tindrem. Per exemple, si reprodu??m un format de 35mm i un de 70mm en la mateixa pantalla, pel format de 35mm haurem d'ampliar molt m??s la imatge que amb la de 70, amb lo qual tindrem menor resoluci??. Els fotogrames dels diferents formats sempre s??n m??s amples que alts degut a que el camp de visi?? hum?? ??s el??liptic.

Tamb?? varien les proporcions del fotograma en funci?? de la relaci?? d'aspecte amb que es capta la pel??l??cula. Les c??meres utilitzades per la filmaci?? permeten modificar la mida de l'obturador per tal d'adaptar la relaci?? d'aspecte segons el format desitjat. Els formats m??s utilitzats a cinema s??n 1:1,66 i 1:1,85.

[edita] Freq????ncia

L'ull hum?? ??s capa?? de percebre moviment a partir d'una cadena de fotogrames degut al fenomen phi i a la persist??ncia.

Al cinema, per estalviar costos en el cel??luloide, s'ha optat per representar 24 fotogrames per segon, suficient per a proporcionar una sensaci?? de moviment correcta. No obstant, la presentaci?? directa d'aquests fotogrames produiria una sensaci?? de parpelleig. Per evitar-lo, el que es fa ??s presentar dues vegades el mateix fotograma. Aix?? obtenim una sensaci?? d'uniformitat a la pantalla.

Alguns formats de cinema han utilitzat m??s fotogrames per segon, com per exemple les pel??l??cules de 70mm, que utilitzaven 30 f/s, o els cinemes IMAX, que utilitzen 60 fotogrames per segon. Per?? el que normalment s'utilitza s??n 24 fotogrames per segon.

[edita] Formats

Fragment d'una pel??l??cula de format 16mm
Fragment d'una pel??l??cula de format 16mm

Tamb?? s'ha de tenir en compte que quan es parla d'un determinat format realment el que s'est?? indicant ??s l'amplada de la pel??l??cula (fotograma m??s perforacions). I dins d'aquest format hi pot haver diferents tamanys de fotograma indicats amb la relaci?? d'aspecte. Per exemple, podem parlar del format 35mm i dins d'aquest hi podem trobar diferents relacions d'aspecte.

Els formats de les pel??l??cules utilitzades en el cinema els podem classificar en dos grups:

  • Pas estret: S??n aquells formats que tenen una amplada de la pel??l??cula inferior als 35mm. Com per exemple, el 8mm i el 16mm.
  • Professionals: Amplada m??s gran de 35mm. Com per exemple, el 35mm o el 70mm.

[edita] Tipus de filmaci??

Hi ha dos tipus de filmaci??:

  • La filmaci?? ordin??ria, on els quadres s??n fotografiats autom??ticament, un rere l'altre, en una c??mera.
  • Efectes especials o filmaci?? d'animaci??, on els quadres molt sovint s'enganxen un per un.

[edita] Bibliografia

  • Francesc Tarr??s. Sistemas Audiovisuales. Televisi??n anal??gica i digital. Edicions UPC
  • Xavier Gir??. Apunts assignatura Comunicacions Audiovisuals. EUETIT

[edita] Vegeu tamb??