[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fona - Viquipèdia

Fona

De Viquipèdia

Tir amb la fona
Tir amb la fona

La fona és una eina consistent en una corda o pell que permet projectar objectes a llarga distància. Pot ser emprat com a material de cacera o com a arma. El terme foner designa al qui utilitza la fona; s'utilitza sovint per referir-se als guerrers que lluitaven amb la fona en temps passats.

[edita] Història

És una eina molt antiga. Segons l'Antic Testament és la que va fer servir el David bíblic per derrotar a Goliat. Els antics foners balears tenien fama dins tota la mediterrània de ser molt destres en el seu maneig i molts foren reclutats com a mercenaris pels cartaginesos per lluitar en les Guerres Púniques contra els romans. El vocable "Balear", el qual dóna nom a les Illes Balears, ve de l'antic idioma púnic i significa, segons l'expert en llengües antigues, el mallorquí Joan Nadal Cañellas, literalment, "Foner". Els grec i els romans feien servir a més de pedres, peces de plom punxegudes per les dues puntes anomenades glans que solien tenir una escriptura.

Els inques també van desenvolupar separadament les fones.

Eren de les armes més mortals, però l'interval entre projectil i projectil era més gran i això els restava importància front les fletxes i els javalots.

A partir del segle XVI, amb l'auge de les armes de foc pràcticment en va desaparèixer l'ús militar i el seu caràcter és més reservat a l'entreteniment per mesurar la capacitat de tocar un blanc amb precisió.

[edita] Enllaços externs