[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Flux de dades - Viquipèdia

Flux de dades

De Viquipèdia

El flux o corrent de dades és la tècnica associada directament a la reproducció de la informació audiovisual en temps real (en anglès streaming system). Es fa servir per alleugerir el temps de transferència d'un arxiu multimèdia des d'una xarxa informàtica, com ara Internet, permetent escoltar i veure els arxius mentre es fa la transferència, no essent necessària la finalització d'aquest procés.


Taula de continguts

[edita] Antecedents

Abans de la utilització del sistema de flux de dades calia fer la transferència a l'ordinador del contingut audiovisual de la xarxa desant l'arxiu al disc dur local, i un cop finalitzada la transferència, l'arxiu multimèdia es podria reproduir. Tot aquest procés suposava un cost temporal elevat perquè els arxius d'audio i/o video solen ocupar molt d'espai (mides de megabytes o fins i tot gigabytes) i accedir a ells d'aquesta forma resultava lent.

[edita] Funcionament

L'usuari (l'ordinador client ) realitza una petició a un determinat servidor, el qual accepta la petició i comença a enviar un arxiu multimèdia, per exemple, un vídeo, mitjançant un flux continu de dades.

L'ordinador client comença a rebre el flux i va construint una memòria intermèdia (en anglès, buffer) per emmagatzemar-les. Quan aquesta memòria comença a omplir-se, l'ordinador de l'usuari comença a reproduir l'arxiu mentre continúa transferint-se. Si en algun moment la velocitat de la connexió disminuís, la transferència de dades es veuria afectada, però la mateixa memòria intermèdia permetria continuar amb la reproducció de l'arxiu. Tot i així, si la connexió s'aturés durant més temps, la memòria es buidaria interrompent la reproducció de l'arxiu i el procés s'hauria de recomençar.

[edita] Tipus

Existeixen tres tipus de flux de dades:

  • Directe
  • Diferit
  • Sota demanda
Esquema
Directe Diferit Sota demanda
L'arxiu audiovisual és digitalitzat i transmès en temps real per Internet. L'arxiu audiovisual prové d'un arxiu prèviament digitalizat. L'arxiu audiovisual prové d'un arxiu digitalitzat i emmagatzemat en un servidor de flux de dades.
L'emissió i reproducció són en temps real. La visualització és en diferit. Els usuaris poden solicitar la reproducció de l'arxiu des d'Internet en qualsevol moment.
No podem interactuar amb l'emissió. No podem interactuar amb l'emissió. L'arxiu audiovisual és accessible des del principi. Pot gravar-se, parar-se...

[edita] Elements necessaris

Per poder transmetre un flux de dades i poder-lo reproduir al nostre ordinador és necessari: codificadors i códecs, servidors de flux de dades i reproductors.

[edita] Codificadors

Cal digitalitzar i comprimir els arxius audiovisuals abans d'ésser transmesos per la xarxa.

[edita] Códecs

  • AAC
  • aacPlus
  • MPEG 1/2/4 (les implementacions de MPEG4 DivX,XviD)
  • MP3
  • mp3PRO* RealAudio
  • RealVideo
  • video Theora
  • Ogg Vorbis
  • Windows Media Audio (WMA)
  • Windows Media Video (WMV)

[edita] Servidors de flux de dades

És el programari encarregat de la gestió de les peticions dels usuaris per accedir a algun servei que suporti el flux de dades.

Exemples: SHOUTcast, MuSE, Jet Stream XL2 server ...

[edita] Reproductors

Programes que reprodueixen els arxius proporcionats pel servidor de flux de dades a través d'Internet. L'usuari ha de disposar d'algun reproductor per rebre els continguts multimèdia del servidor i poder-los reproduir al seu ordinador.

Els programes com ara el Real Player, el Windows Media Player,el Quick Time, Nullsoft Winamp, XMMS, Zinf, Apple iTunes i Videolan entre d'altres mostren continguts audiovisuals de la xarxa amb el sistema de flux de dades.

[edita] Protocols

[edita] Aplicacions

Amb la millora de la velocitat d'Internet aquesta tecnologia és cada cop més acceptada per empreses que en veuen les moltes aplicacions que ofereix,entre d'altres: notícies, conferències, TV en directe, educació a distància, sistemes de vigilància a distància, videoXat, events musicals, events esportius, aplicacions en medicina, congressos polítics, turisme i promoció, observació a distància de treballs d'enginyeria i construcció...

[edita] Vegeu també