[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Filèter de Pèrgam - Viquipèdia

Filèter de Pèrgam

De Viquipèdia

Filèter (Philetaerus, Philéitairos Φιλέταιρος) fou el fundador del regne de Pèrgam.

Havia nascut a la petita vila de Tieium a Paflagònia, i era eunuc a causa d'un accident quan era petit. Caristi diu que era el fill d'un cortesà, encara que més tard la seva genealogia es va ennoblir fins arribar al mateix Hèrcules. Apareix per primer com assitent del general Dòcim de Macedònia, un dels generals d'Antígon el Borni, junt amb el que es va passar a Lisímac de Tràcia. Aquest el va afavorir i li va encarregar la custodia de part del tresor dipositat a la poderosa fortalesa de Pèrgam.

Va romandre lleial al seu cap fins al final del regnat quan les intrigues de la reina Arsinoe II i la mort del jove príncep Agàtocles de Tràcia, del que era amic, el van posar en guàrdia sobre la seva pròpia seguretat, i es va declarar a favor de Seleuc I Nicàtor, en nom del qual va romandre com a governador de Pèrgam amb els seus tresors. A la mort de Seleuc el 280 aC va aprofitar l'anarquia per assolir una independència virtual. Va aconseguir de Ptolemeu Ceraune l'entrega del cos de Seleuc per poder-lo enterrar amb tots els honors deguts, cosa que li va guanyar el favor del fill de Seleuc, Antíoc I Soter. Així va romandre al front de Pèrgam per vint anys.

A la seva mort quan tenia uns 80 anys (el 263 aC) va transmetre el govern al seu nebot Èumenes I de Pèrgam (dos germans de Filèter, Èumenes i Àtal, havien mort abans que ell).

Es conserven nombroses monedes del seu govern o amb la seva imatge però emeses per reis posteriors.