Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fiat Panda - Viquip??dia

Fiat Panda

De Viquip??dia

El febrer de 1980 FIAT presenta un nou utilitari anomenat Fiat Panda, a partir del projecte del 1968 que el jove Giorgetto Giugiaro havia presentat per l'Autobianchi A112 i que va ser rebutjat en l?????ltim moment per tenir una l??nia que semblava massa espartana per al gust de la clientela femenina. La denominaci?? interna del projecte sembla que va ser "tipo zero" i la sigla del model va ser 141.

[edita] Hist??ria

El Panda equipava originalment un motor bicil??ndric refredat per aire de 652cc derivat del Fiat 126 ("Panda 30") o, un quatre cilindres de 903cc procedent del Fiat 127 ("Panda 45"). Es va concebre com a una moderna interpretaci?? de l???utilitari per a tot per a una clientela jove seguint l???esperit dels models francesos com el Citro??n 2CV o el Renault 4 que en aquell moment vivien una segona joventut, tenint un gran ??xit al mercat europeu i, especialment a l???itali??.

En aquells temps un autom??bil per al jovent havia de ser robust, espart??, adaptable a les m??s diverses situacions i condicions d?????s, a m??s de ser econ??mic tant en la compra com en el manteniment.

Fiat Panda primera s??rie
Fiat Panda primera s??rie

El Panda posse??a totes aquestes caracter??stiques com els seus competidors, per?? es distingia per la cura particular amb que s???havien projectat els interiors. La instrumentaci?? minimalista, els nombrosos indrets portaobjectes, l???abs??ncia d???acabats pretenciosos i el sostre que podia ser descapotable de tela li donaven un aspecte transgressor. La ???xispa??? del Panda eren els seients que, tot i ser molt prims, es podien abatre horitzontalment, formant una superf??cie plana que anava del volant al port?? posterior. Per a la nova generaci?? de l?????poca significava que el cotxe es podia transformar en un llit de fortuna per a poder utilitzar en qualsevol moment. El Panda, d???altra banda era tamb?? atractiu per a la clientela tradicional, tenint una gran difusi?? entre camperols i flotes de lloguer de cotxes. L?????xit va ser immediat i tan gran que la cadena de producci?? no donava abast, generant-se llistes d???espera de fins a un any.

Als dos motors originals es va afegir un tercer en altres pa??sos europeus derivat del del Fiat 850, comercialitzat com a Seat Panda 35 a Espanya i Fiat Panda 34 a Holanda.

Al Sal?? de Par??s de 1982 es va presentar el Panda 45 Super. Aquesta versi?? incorporava diverses millores, la m??s significativa era la caixa de canvis de cinc marxes, a m??s de canvis estil??stics i en els acabats. La nova graella davantera de pl??stic (el primer model de Fiat que la va utilitzar amb les cinc barres diagonals argentades) distingia la versi?? Super dels models inicials amb la graella de xapa. Despr??s va arribar el Panda 30 Super.

Panda 4x4
Panda 4x4

L???empresa austr??aca Steyr-Puch va desenvolupar un sistema de quatre rodes motrius per al Panda 4x4 (tipo 153). Presentat en juny de 1983 incorporava el motor de 965cc de l???Autobianchi A112 amb 48CV. El Panda 4x4 va ser el primer petit cotxe amb motor transversal en presentar un sistema de tracci?? total. El sistema es podia seleccionar manualment, amb una primera redu??da. En condicions normals s???iniciava la marxa en segona velocitat, mentre que la cinquena tenia la mateixa relaci?? dels Panda normals. Steyr-Puch fabricava el sistema sencer de tracci?? integral, embragatge, caixa de canvi, l???arbre de transmissi?? en tres peces, l???eix posterior amb el diferencial i fins i tot els frens, el conjunt es muntava a una carrosseria refor??ada en la planta siciliana de Termini Imerese. Amb un pes de 740 kg, el Panda 4x4 completava el km. amb sortida parada en 38.8 segons i tenia una velocitat m??xima de 135 km/h.

Imatge:Panda 2.JPG
Fiat Panda segona s??rie

L?????xit del Panda feu que en juliol de 1984 s???arrib??s al mili?? d???unitats produ??des. En novembre de 1984 es van fer petites modificacions i les diferents versions van ser batejades com a ???L???, ???CL??? i ???S??? totes amb modificacions de detall que inclo??en l???adopci?? de la graella de cinc barres diagonals per a totes les versions.

Els canvis m??s significatius van arribar en gener de 1986. El motor de 650cc es va substituir per un de (34CV), i el 903cc amb un 999cc (45CV, o 50CV en el 4x4). Tots dos motors pertanyien a la nova fam??lia FIRE amb 4 cilindres, refrigeraci?? per aigua i un arbre de leves. Un altre canvi important va tenir lloc a la suspensi?? posterior, on es van substituir les rudiment??ries ballestes per un eix r??gid (conegut com a eix Omega) amb un montant central i suspensions de molls helicoidals (el 4x4 va continuar amb les ballestes). Tamb?? es van fer millores a l???interior i l???estructura que va ser refor??ada. La gamma es va articular en cinc versions, tres de 750 (L, CL, S) una 1000 Super e la 4x4.

En abril del mateix any el Panda va rebre un motor diesel de 1301cc amb 37CV, una versi?? descafe??nada del que havien fet servir el 127 el Uno. Equipat normalment amb la caixa de cinc velocitats estava disponible ??nicament en la versi?? ???L???. El mateix mes es va introduir la versi?? ???Van??? (vehicle comercial), amb motors de benzina i diesel, amb una capacitat de c??rrega de fins a 810 litres. En alguns casos el Panda Van tenia les finestres posteriors tapades i en compte del port?? posterior tenia un afegit de pl??stic que convertia en vertical la part posterior del cotxe, incrementant aix?? la capacitat de c??rrega.

Fiat Panda Van
Fiat Panda Van

L???any seg??ent, el 1987, es presenta el Panda Young amb un 769cc que feia servir el mateix bloc del vell 903cc de varilles i balancins i donava els mateixos 34CV de la versi?? FIRE. El motor FIRE de 999cc va ser millorat el mateix any amb la introducci?? d???injecci?? electr??nica i catalitzador, finalment tamb?? es va comercialitzar en edici?? limitada el Panda 4x4 Sisley.

En 1988 es va superar el llindar dels 2 milions d???unitats produ??des i dos anys despr??s, en 1990, la gamma es va incrementar amb el Panda Electra, una versi?? amb motor el??ctric, ecol??gica, per?? amb problema que el pes del cotxe incrementava significativament fins els 1.150 kg.

El Panda va tenir tamb?? una versi?? autom??tica anomenada ???Selecta??? (1991-94) equipada amb un variador continu inspirat en el que equipen alguns ciclomotors. Des d???aleshores no es van introduir grans innovacions en el Panda m??s enll?? de les modificacions necess??ries per adaptar-se a les normatives en vigor, especialment les ambientals.

El Panda va estar en producci?? fins a 2003 quan va ser substitu??t pel Nou Fiat Panda.

[edita] Models derivats

Seat Marbella
Seat Marbella

Entre 1980 i 1986 el Panda va ser produ??t sota llic??ncia a Espanya per SEAT amb el nom de Seat Panda i una furgoneta derivada anomenada Seat Trans. Al finalitzar l???acord entre totes dues empreses, com va passar en el cas del Fiat Ritmo, modificat com a Seat Ronda, tamb?? el Panda va ser modificat el m??nim indispensable per evitar problemes de llic??ncia i comercialitzat amb el nom de Seat Marbella, en el cas de la furgoneta va passar a anomenar-se Seat Terra. Ambdues versions es van mantenir en producci?? fins a 1998.

[edita] Enlla??os externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Fiat Panda