[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Festa dels Traginers de Balsareny - Viquipèdia

Festa dels Traginers de Balsareny

De Viquipèdia

La Festa dels Traginers de Balsareny és una festa que homenatja l’antic gremi dels traginers que se celebra cada diumenge abans de Carnaval. Hereva de les celebracions dedicades a Sant Antoni, la festa ha anat incorporant elements fins a esdevenir Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

La celebració comença divendres amb el correfoc infantil i un concert jove. Les activitats continuen dissabte quan s'obren el Rebost, la Taverna i la Botiga del Traginer, i comencen les activitats protagonitzades per la mainada, amb les passejades amb Ruquetes i els Traginers Petits. A la nit, amb el correfoc sènior, la primera ruta del traginer i el ball final.

El diumenge a primer a hora del matí es fa la Torrada del Traginer, l’esmorzar col·lectiu de tots els participants a la cavalcada. Tot seguit, es fan demostracions de treballs amb els animals, (esquilades i ferrades) i una demostració de com s'el·laboren artesanalment els embotits de porc.

Tot seguit, el mateix diumenge a mig matí es fa un dels actes més esperats de la festa: la gran cercavila dels traginers, una cavalcada històrico-retrospectiva de l’antic traginer de camí ral. Hi desfilen diferents modalitats de carros i carruatges de bast amb guarniments de tota mena, que van encapçalats per la bandera de sant Antoni portada per un banderer acompanyat de dos cordonistes, tots tres muntats a cavall. També hi participen els elements de la cultura popular local, com el Ball de Bastons, el Ball de la Faixa o l’Esbart Sant Esteve, i d’altres indrets, com trabucaires, gegants i nans, bandes i conjunts musicals antics. Després de dinar es fan curses d'ases, ponis, mules i cavalls.

[edita] Referències