[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Festa de Sant Martirià - Viquipèdia

Festa de Sant Martirià

De Viquipèdia

Festa del dissabte dia 20 d'octubre de 2007
Festa del dissabte dia 20 d'octubre de 2007

La Festes de Sant Martirià és la segona cita anual de Banyoles amb la sardana després de l'Aplec de Banyoles del més de juliol. Se celebren el cap de setmana anterior a la diada del sant, el 24 d'octubre, organitzades per Foment de la Sardana de Banyoles.

Les ballades de sardanes formen la part més important de la Festa Major de Banyoles fins al punt que s'afirma que aquesta és la Festa Major de la Sardana a Catalunya. Consten de diverses activitats força ritualitzades: la Competència d'orquestres, la Competència de cobles, la Festa de la música per a cobla i el Concurs de colles sardanistes.

[edita] Dissabte

Els actes comencen el dissabte al migdia amb una ballada popular de sardanes.

A la tarda té lloc la Competència d'orquestres al Pavelló de la Draga. Hi participen dues orquestres de música de ball que toquen, al mateix escenari i consecutivament, una peça de mateix estil cada una. Es tracta d'un acte no competitiu en què el nombrós públic assistent escolta les peces còmodament assegut. És un extraordinari concert de festa major, amb l'interpretació de peces de cançó catalana, sarsueles, música de pel·lícules, sardanes cantades, vals, jotes, etc.

La mateixa tarda del dissabte, a la Plaça Major, hi té lloc la Competència de cobles joves. La plaça quadrada acull quatre cobles, una a cada cantonada, que van fer rondes interpretant una peça cada una. Aquest acte no és competitiu i s'hi ballen sardanes de forma lliure.

[edita] Diumenge

Diumenge al matí, a la plaça major, es celebra el Concurs de colles sardanistes, que puntua pel Campionat de Catalunya i considerat un dels més importants del país. Diumenge a la tarda, a la plaça major, hi té lloc la Competència de cobles grans, on cada una de les cobles interpreta una sardana correlativament i després de cada una de les rondes el públic vota la que més li ha agradat.

A la tarda té lloc una audició lliure i gratuïta de sardanes a la plaça major. Al voltant de les 8 de la tarda, es balla la "Sardana estereofònica". Els llums de plaça s'apaguen, i el director d'una de les cobles es posa al mig de la plaça i dirigeix la interpretació conjunta d'una sardana sencera. Cada cobla toca una tirada sense aturar-se i la última tirada és interpretada per tots els músics a la vegada. Els participants ballen aquesta sardana amb bengales enceses a la mà.

[edita] Dilluns

El dilluns al migdia, al Pavelló de la Draga, es celebra la Festa de la música per a cobla, que consisteix en un concert conjunt de tres cobles de primer nivell del país. L'acte és de pagament i la gent hi acudeix vestida de gala. S'hi interpreten sardanes i altres peces per a cobla de forma alternativa i també conjunta. A la mitja part del concert, s'interpreta l'obra premiada en el Certamen de Composició per a Cobla Ceret-Banyoles, un concurs bianual de composició que té lloc una edició a Ceret i l'altre a Banyoles.

A la tarda, després de la darrera ballada de sardanes, es tanca la festa amb la sardana Festa Major de Sant Martirià de Conrad Saló i Ramell.