[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ferreret (amfibi) - Viquipèdia

Ferreret (amfibi)

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Ferreret

Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Amphibia
Ordre: Anura
Família: Discoglossidae
Gènere: Alytes
Espècie: A. muletensis
Nom binomial
Alytes muletensis
Sanchiz i Adrover, 1979

El ferreret (Alytes muletensis) és un petit tòtil endèmic de Mallorca i Menorca. Aquest, juntament amb el Tritó del Montseny, la sargantana pallaresa, la sargantana de les Pitiüses, la sargantana balear i la baldriga balear són els únics vertebrats vius endèmics dels Països Catalans.

Fou descrit abans per paleontòlegs que per zoòlegs. Els primers exemplars vius van ser descrits a Mallorca l'any 1980, a uns quants torrents de muntanya. A Menorca no se'n coneixen exemplars vius i només se n'han trobat esquelets. El ferreret s'extingí de Menorca després de l'arribada dels romans, probablement amb la introducció de la mustela, la serp d'aigua (Natrix maura) i la granota verda.

Té costums fissurícules i escaladores, a diferència dels seus parents continentals, que tenen costums lapidicoles i excavadors. Com tots els tòtils, presenta la conducta de cura parental dels ous. Però en el cas del ferreret, les postes són més petites i els ous són més grossos que en el cas dels tòtils continentals. La seva etologia és, doncs, característica de les espècies evolucionades en condicions d'insularitat.


[edita] Enllaços externs

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies