[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fernando de Rojas - Viquipèdia

Fernando de Rojas

De Viquipèdia

Fernando de Rojas, dramaturg espanyol, autor de La Celestina, estimada com una de les obres cim de la història de la literatura espanyola i la més important sense dubte en la transició entra la Edat Mitjana i el Renaixement.

És poc el que se sap d'ell. Va néixer en La Pobla de Montalbán (Toledo), cap al 1470. Per llavors aquesta ciutat tenia una important colònia jueva i es creu que Rojas hauria nascut de la à d'una família de jueus conversos. Hauria estudiat lleis a la Universitat de Salamanca, segons ell mateix afirma en La carta de l'autor a un el seu amic, que precedeix el text de la seva obra. Sembla documentat que cap a 1496-97 hauria obtingut el seu grau de Batxiller en Lleis.

Avui dia no es dubta que sigui l'autor de La Celestina, que hauria escrit amb pocs més anys que el seu protagonista, Calisto compte amb 23 i ell tindria 25. L'autor va revelar el seu nom i lloc de naixement en un famós acròstic al principi de la segona edició de l'any 1500. No se li coneix cap altra obra ni és esmentat per cap dels seus contemporanis.

Se sap que estava establert en la localitat de Talavera de la Reina i casat allí. La seva condició de convers es veu a l'argument de la seva obra, que a dir de la majoria dels crítics és obra d'algú d'aquesta condició: s'ha dit que l'absència de fe ferma justificaria el pessimisme de La Celestina i la falta d'esperança palesa en el seu dramàtic final.

La seva família hauria estat perseguida per la Inquisició i ell mateix ha aparegut en documents com acusat per aquesta institució, que amb dits documents li avala com autor de La Celestina.

Va morir el 1541 a Talavera de la Reina, entre el 3 i el 8 d'abril. Es conserva el seu testament, datat aquest dia 3, molt detallat, que ha estat el delit dels crítics al poder estudiar la seva abundant biblioteca.

Per l'originalitat de la seva obra, frontera entre l'Edat Mitja i el Renaixement, ha arribat a ser comparat amb Gutenberg o Cristòfor Colom, doncs la seva obra va ser un descobriment pioner tant per al naixement de la novel·la com del teatre modern.

[edita] Vegeu també


[edita] Bibliografia

  • Alan Deyermond: Història de la literatura espanyola I. Ariel. Barcelona, 1979.
  • Francisco Rico: Història i crítica de la literatura espanyola. Edat Mitja I. Crítica. Barcelona, 1979.
  • María Rosa Lida de Malkiel: L'originalitat de la Celestina. Eudeba. Buenos Aires, 1962.