[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fatah - Viquipèdia

Fatah

De Viquipèdia

Fatah (Àrab: فتح); és l'acrònim revers del nom àrab Harakat al-Tahrir al-Watani al-Filastini (literalment: "Moviment d'Alliberament Nacional Palestí) és una de les principals faccions palestines i la major constituent de l'Organització per l'Alliberament de Palestina, una confederació multi partit. L'acrònim "FATAH" es va crear del nom àrab complet: HArakat al-TAhrir al-Watani al-Filastini, "HATAF" que, donat que significa "mort súbita" en àrab, va ser revertit per convertir-se en "FATAH" que vol dir "conquesta" o "obertura".

En les eleccions parlamentàries del 25 de gener de 2006 el partit va perdre la majoria del parlament palestí i tots els seus ministres van dimitir, establint-se com a l'oposició oficial.

[edita] Història

El moviment es va fundar en 1958 o 1959, i es va adherir a la ideologia nacionalista palestina per la qual Palestina seria alliberada per les accions dels palestins. Els seus fundadors eren membres de la diàspora palestina, principalment professionals treballant en estats del Golf Pèrsic que havien estat refugiats a Gaza i havien estudiat a El Caire. El més notable dels quals va ser Yasser Arafat, qui era el cap del moviment d'estudiants palestins a El Caire des de 1952 fins a 1956. Fatah es va convertir en la força dominant de la política palestina després de que la Guerra dels sis dies de 1967 va debilitar l nacionalisme àrab inspirat pel Moviment Nacionalista Àrab de George Habash.