[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fase lluminosa - Viquipèdia

Fase lluminosa

De Viquipèdia

La fase lluminosa o reacció dependent de la llum és el primer pas de la fotosíntesi, en la qual es converteix energia solar en energia química. La llum és absorbida per la clorofil·la i altres pigments fotosintètics com el carotè i és usada per a fragmentar l'aigua, de manera que es produeix oxigen com a residu.

H2O + NADP+ → ½ O2 + NADPH + H+

La clorofil·la és el component de la fulla que centralitza l'energia lluminosa en el centre de reacció, que conté clorofil·la a, i la transforma en energia química en forma d'electrons excitats que passaran a la cadena de transport d'electrons. Els fotosistemes són un conjunt de molècules de clorofil·la, amb les molècules transportadores d'electrons. Hi ha 2 tipus de fotosistemes (FS): FS I (clorofil·la a P700) i FS II (clorofil·la a P680).


Fotofosforilació no cíclica

En el FS II (amb longitud d'ona absorbida inferior al FS I) la P680 fotolitza aigua, que s'oxida alliberant oxigen, hidrogen i cedint electrons a un transportador, que els cedirà a un altre transportador, i aquest a un altre, i així fent una cadena de transport, fins que els electrons passen al FS I. En la cadena de transport l'electró perd energia i s'aprofita per crear un gradient protònic (diferència de concentració de protons entre les 2 bandes de la membrana on té lloc el transport d'electrons) aprofitat per sintetitzar ATP. En el FS I es torna a excitar l'electró que prové del FS II, que també passa per una cadena transportadora d'electrons i que s'aprofita per reduir el NADP+ a NADPH.

 H2O + NADP+ + ADP + Pi  → ½ O2 + NADPH + H+ + ATP


Fotofosforilació cíclica

Els electrons excitats parteixen del FS I i hi tornen a través dels transportadors d'electrons, tornant a reduir la clorofil·la oxidada. Només intervé un únic fotosistema. S'incrementen el nombre de molècules d'ATP sense que es produeixin noves molècules de NADPH.


Fotofosforilació bacteriana

A diferència dels cloroplasts i cianobacteris, els bacteris fotosintetitzadors tenen bacterioclorofil·les, que tenen una estructura química similar a la de la clorofil·la a. Les bacteriaclorofil·les s'agrupen a un sol FS, equivalent al FS I dels cloroplasts. L'excitació lumínica del centre de reacció del FS inicia un transport electrònic que acaba amb la reducció del NADP+ a NADPH.