[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Faldilla - Viquipèdia

Faldilla

De Viquipèdia

La faldilla és una peça de vestir que penja de la cintura i cobreix part de les cames. Sol ser de tela i de forma cilíndrica, i a diferència dels pantalons no està dividida.

Algunes faldilles medievals van arribar a tenir més de 3 metres de diàmetre de la base. En l'extrem contrari, les minifaldilles dels anys 60 són peces de roba mínimes que poden arribar a no cobrir la roba interior estant assegut, i en casos extrems, ni estant dret. Per això, aquests últims anys s'utilitza el terme faldilla-cinturó.

Taula de continguts

[edita] Inicis

És molt difícil saber quan la faldilla va començar a ser utilitzada. Si considerem com a faldilla qualsevol peça de roba que es posa a la part inferior del cos i sense divisió entre les cames la primera va ser en el període mesolític i es tractava d'un tros de pell, amarrada per la cintura. Però el primer registre que algun d'aquests antics vivents de la terra ens va deixar de tal vestimenta és una escultura sumèria, que data de l'any 3000 a.C.

[edita] La faldilla en èpoques antigues

Cap al segle XVI, la faldilla de la gent de poble era una peça quadrangular de tela, amb un forat en el centre, pel qual s'ajustava a la cintura mitjançant un cinturó o simplement una corda.

[edita] Faldilles en el segle XIX

Durant el segle XIX la cintura de la faldilla es situava a l'altura del pit i va anar baixant gradualment fins a la cintura. Al principi eren bastant estretes i es van anar eixamplant.

Durant aquest segle la part més baixa es va moure entre sota dels genolls i el terra.

[edita] Faldilles en els segles XX i XXI

Des de 1915, les faldilles van deixar d'arrossegar-se pel terra. Durant els següents 50 anys, les faldilles es van tornar curtes (anys 20), després llargues (anys 30), després encara més curtes que els anys 20 (els anys de la Segona Guerra Mundial), després llargues i es van tornar extremadament curtes en els anys 60.

A partir del 1970 la popularitat dels pantalons per a tot ús ha fet que cap longitud de faldilla no hagi estat dominant, coexistint les minifaldilles amb les faldilles pel genoll o fins i tot les faldilles llargues.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Faldilla