[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fabratèria - Viquipèdia

Fabratèria

De Viquipèdia

Fabratèria (llatí Fabrateria) fou una ciutat del Laci a la via Llatina, entre Frusino i Aquinum i prop del lloc on el riu Liris desaigua al Trerus (avui Sacco). Fou una ciutat dels volscs però ja el 329 aC va enviar una ambaixada a Roma que va demanar quedar sota protecció romana davant l'amenaça samnita que en aquestos anys pressionaven a la vall del Liris.

No torna a ser esmentada fins el 124 aC quant Grac i va establir una colònia. Plini el Vell esmenta els fabraterni novi i els fabraterni veteres que probablement eren els ciutadans de la colònia i els de la ciutat original. Ciceró esmenta la ciutat com el lloc on Marc Antoni i els seus amics van tramar un complot contra ell. Juvenal l'esmenta com una ciutat tranquil·la on una bona casa podia ser comprada a un preu moderat, i veïna de la ciutat de Sora.

Si be se l'ha volgut identificar amb la actual Falvaterra, mes aviat sembla que aquesta seria Fregellae i que Fabratèria (Nova) seria la vila actualment anomenada San Giovanni in Carico a uns 5 km de l'anterior i un 7 de Ceprano. De les ruïnes que aquí es troben es conserven les muralles, les restes d'un temple, i parts d'altres edificis, així com paviments i mosaics i altres restes. La Fabratèria Vella podria ser a Ceccano a uns 20 km mes enllà per la vall del Sacco.