[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fènix de Ténedos - Viquipèdia

Fènix de Ténedos

De Viquipèdia

Fènix de Ténedos (Phoenix, Φοι̂νιξ) fou un militar al servei d'alguns diàdocs.

Era nadiu de Ténedos, i va servir inicialment a l'exèrcit d'Èumenes de Càrdia (321 aC) com a general. En la batalla entre Èumenes d'una banda i Cràter d'Orèstia i Neoptòlem de l'altra, va dirigir l'ala esquerra juntament amb Farnabazos, ala composada principalment de soldats asiàtics. Els dos generals van atacar a l'ala macedònia dirigida per Cràter que fou rebutjat i Cràter va morir en la batalla.

Una mica després Fènix fou enviat per Èumenes contra el rebel general Perdicas, al que va sorprendre en una ràpida marxa, i el va fer presoner.

A la mort d'Èumenes va entrar al servei d'Antígon el Borni fins el 310 aC quan va secundar al general Ptolemeu en la seva revolta contra Antígon. Va governar llavors la Frígia Hel·lespòntica i Antígon va enviar contra ell un exèrcit dirigit pel seu jove fill Filip; el resultat de les operacions no es coneix, però en tot cas Fènix va tornar a recuperar el favor d'Antígon i vers el 302 aC era governador de Sardes. Es va haver de rendir a Prepelau, general de Lisímac de Tràcia (301 aC) i ja no torna a ser esmentat.