[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fèlix Martí Ambel - Viquipèdia

Fèlix Martí Ambel

De Viquipèdia

Fèlix Martí Ambel, a la dreta, a Igualada el 2005
Fèlix Martí Ambel, a la dreta, a Igualada el 2005

Fèlix Martí Ambel (Barcelona, 1938) és un filòsof i professor català. Va estudiar enginyeria i es va llicenciar en filosofia el 1965. Des del temps de la lluita antifranquista s’ha distingit per la seva defensa de la identitat catalana, ha practicat l'escoltisme i a la vegada ha promogut iniciatives internacionals a favor de les llengües, les cultures i els drets dels pobles.

La seva trajectòria professional s’inicia com a professor de Filosofia i director del curs preuniversitari de l'Institut Catòlic d'Estudis Socials de Barcelona (1968-1970), on més tard assumeix el càrrec de director del Laboratori de Sociologia i també la direcció de la Fundació Jaume Bofill. El 1974 participà en la fundació del PSC-Reagrupament i el 1975 és elegit a Roma president del Moviment Internacional d'Intel·lectuals Catòlics Pax Romana, càrrec del qual va ser reelegit el 1979 a Mèxic per quatre anys més. El 1984 funda el Centre UNESCO de Catalunya, que va dirigir fins al 2002, i del qual ara és president honorari. Durant aquella etapa va ser també membre del consell de la World Futures Studies Federation i president del comitè de direcció de l'Informe de la Unesco sobre les llengües del món. Ha organitzat diversos congressos de sociolingüística.

El 2004 va ser coresponsable, a Barcelona, del Parlament de les Religions del Món. L'any 2005 va ser director del Centre Interreligiós de Barcelona, una oficina de l'Ajuntament de Barcelona que té com a missió vetllar per la llibertat religiosa i el respecte mutu entre les diferents religions o expressions de consciència. També és president d’honor de l'institut Linguapax, organització que treballa per vincular l’educació per la pau i l’aprenentatge de les llengües.

L'any 1995 va rebre la medalla Unesco dels Drets Humans, el guardó CIEMEN i el 2002 la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. És membre del Patronat de la Fundació per una Cultura de la Pau, creada per Federico Mayor l'any 2000, i del Patronat de la Fundació Ubuntu, una xarxa internacional de la societat civil. El 2006 ha publicat el llibre Diplomàtic sense estat: memòries, una autobiografia en què relata les seves notables activitats a favor de la pau i el diàleg entre les cultures. És president de L'Opinió Catalana.

El 2003 va donar la seva biblioteca a la Universitat Pompeu Fabra i el 2006 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona.

[edita] Enllaços externs