[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Exorcisme - Viquipèdia

Exorcisme

De Viquipèdia

Pintura de Goya amb Sant Francesc de Borja efectuant un exorcisme.
Pintura de Goya amb Sant Francesc de Borja efectuant un exorcisme.

L'exorcisme és un ritual o litúrgia mitjançant el qual es pretén expulsar o destruir a un ens sobrenatural que es considera que ha pres possessió o control de l'objecte físic o ésser viu.

Aquests ens, depenent de les creences dels implicats, poden ser dimonis, esperits malignes, bruixots, etc. L'objecte de la possessió pot ser una persona o animal, objectes i fins i tot llocs com pobles o cases (poltergeist). La possessió pot ser total (l'ens pren control de les funcions del posseït, pot moure's, parlar, etc, mitjançant la víctima) o parcial (en què l'ens utilitza el posseït per alguna tasca concreta).

L'exorcisme és present en la major part de les grans religions, incloent el cristianisme, el judaisme i l'islamisme.

El ritual d'exorcisme catòlic, inclou la repetició contínua d'oracions i ordres d'expulsió, i l'ús d'objectes que poden repel·lir l'ens, en aquest cas un dimoni, com creus, aigua beneïda, relíquies, entre altres.

[edita] Epilèpsia

Durant molts segles els atacs epilèptics han estat interpretats com possessions demoníaques. El cas més clar es el de l'Marc (9,17) que ens descriu a un posseït per un esperit que volen curar:"Un de la multitud li respongué «Mestre, us he portat el meu fill, que té un esperit mut; i quan se n'apodera, el tira per terra i treu bromera i cruix de dents i es queda rígid. Ho he dit als vostres deixebles perquè l'expulsessin, però no han pogut»". El quadre clínic que es presenta en aquest text es el d'una persona que pateix atacs epilèptics.