[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Exocitosi - Viquipèdia

Exocitosi

De Viquipèdia

Exemple d'exocitosi per a la comunicació sinàptica d'una neurona A (transmissora) amb una neurona B (receptora)1. Mitocondri 2. Vesícula sinàptica amb neurotransmissors 3. Autoreceptor4. Sinapsi amb neurotransmissor alliberat (serotonina) 5. Receptors postsinàptics activats pel neurotransmissor (inducció del potencial postsinàptic) 6. Canal de calci7. Exocitosi d'una vesícula8. Neurotransmissor recapturat
Exemple d'exocitosi per a la comunicació sinàptica d'una neurona A (transmissora) amb una neurona B (receptora)
1. Mitocondri
2. Vesícula sinàptica amb neurotransmissors
3. Autoreceptor
4. Sinapsi amb neurotransmissor alliberat (serotonina)
5. Receptors postsinàptics activats pel neurotransmissor (inducció del potencial postsinàptic)
6. Canal de calci
7. Exocitosi d'una vesícula
8. Neurotransmissor recapturat

L'exocitosi, és el procés cel·lular mitjançant el qual la cèl·lula secreta soluts cap a l'exterior cel·lular. Es tracta del procés invers a l'endocitosi, és a dir l'evaginació de part de la membrana plasmàtica per a formar una vesícula a l'exterior cel·lular. En l'endocitosi, la membrana s'arreplega en una zona determinada, es forma una protoberància que inclou allò que ha de ser secretat o expulsat a l'exterior cel·lular i seguidament pateix una constricció escanyament en la seva base fins a esdevenir una vesícula indepenendent de la membrana plasmàtica cel·lular. Aquesta vesícula, en tant que prové de la membrana plasmàtica, està constituïda per una doble membrana lipídica englobant macromolècules com hormones i altres proteïnes, substàncies de rebuig, etc al seu interior.

[edita] Tipus

En organismes multicel·lulars es poden donar dos tipus d'exocitosi:

  • La forma no constitutiva promoguda per Ca2+, i
  • La forma constitutiva no dependent de Ca2+.

L'exocitosi en les sinapsis químiques neuronals depèn de Ca2+ i permet la senyalització interneuronal. L'exocitosi constitutiva té lloc en canvi, en totes les cèl·lules i serveix per secretar proteïnes i altres molècules citoplasmàtiques, extreure components de la matriu extracel·lular o simplement, alliberar proteïnes de membrana sintetitzades de nou que són incorporades a la membrana cel·lular després de la fusió d'una vesícula de transport provinent del reticle endoplasmàtic o del complex de Golgi.

[edita] Referències

  • Alberts, Bruce; Bray, Dennis; Lewis, Julian; Raff, Martin; Roberts, Keith; Watson, James D. Biologia Molecular de La Cèl·lula. (Traducció de la Segona Edició Americana, 1989) Edicions Omega, 1994. ISBN 84-282-0927-8.