[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Eutidem I - Viquipèdia

Eutidem I

De Viquipèdia

Eutidem I (Euthydemus, Εὐθύδημος) va néixer presumptament a Magnèsia i fou un possible sàtrapa de Sogdiana, que va succeir la Dinastia de Diòdot i es convertí en rei del Regne grec de Bactriana el 230 aC segons Polibi. Estrabó relaciona la seva accessió amb guerres selèucides internes entre el 223 i 221 aC. El seu regne sembla que va ser important, incloent-hi probablement Sogdiana al nord, i Margiana i Ariana al sud o est de Bactra.

L'expansió dels parts i la cessió de la major part de les províncies orientals a l'imperi maurya aïllà i protegí alhora el nou regne.

Quan Antíoc III el gran va fer l'expedició contra els parts i va envair el regne bactrià vers el 212 aC, Eutidem li va sortir al pas a la riba del riu Arios (modern Hari Rud) però fou derrotat i es va haver de retirar cap a Zariaspa, la capital on fou assetjat dos anys. Finalment va entrar en negociacions amb Antíoc i va reconèixer la seva sobirania a canvi d'obtenir el reconeixent de la seva dignitat reial i la retirada dels assetjadors. Una de les filles del rei selèucida es va casar amb Demetri, fill i després sucessor d'Eutidem.

Després de la sortida dels selèucides, el regne de Bactriana va iniciar la seva expansió a zones del nord-est d'Iran fins a Pàrtia, que probablement foren les satrapies de Tapúria i Traxiane. El regne fou consolidat per Demetri I, fill d'Eutidem amb una expansió cap a l'Índia vers el 180 aC.