[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Estatut d'Autonomia d'Astúries - Viquipèdia

Estatut d'Autonomia d'Astúries

De Viquipèdia

L'Estatut d'Autonomia d'Astúries és una Llei Orgànica espanyola que determina les competències, els òrgans i la forma de la comunitat autònoma del Principat d'Astúries.

[edita] Historia

El règim preautonòmic s'instaura a Astúries per Decret Llei 29/1978, de 27 de setembre, instituint el Consell Regional d'Astúries "com a òrgan de govern i administració de la Regió" (art. 2). Es va crear una Comissió Mixta de representants de l'Administració de l'Estat i del Consell Regional d'Astúries per a proposar al Govern els acords sobre transferències de la gestió de funcions, activitats i serveis de la competència de l'Administració de l'Estat.

L'1 de juny de 1979 els partits polítics amb representació parlamentària en la Diputació d'Oviedo prenen la decisió de formalitzar l'inici el procés autonòmic. Per a elaborar un Avantprojecte d'Estatut es forma la Comissió dels 24 (composta per sis representants de cada partit: UCD, FSA-PSOE, PCA i Coalició Democràtica) va ser encarregada d'elaborar un grup de treball, la Comissió dels 8, per a elaborar el primer esborrany d'Estatut.

Les deliberacions d'aquesta comissió van dur a triar la forma prevista per l'article 143.1 de la Constitució per a desenvolupar l'Estatut i rebutjar, en canvi, el 151, davant la negativa d'UCD. Al desembre del mateix any, el Consell Regional d'Astúries adopta la iniciativa de constituir Astúries en Comunitat Autònoma —seguint el Títol VIII de la Constitució— i trasllada als ajuntaments aquesta decisió perquè adoptin similar iniciativa: 72 municipis (el 95% del cens electoral) decideixen acollir-se al procediment de l'article 143. El 18 de gener de 1980 es constituïx l'Assemblea de Parlamentaris i Diputats provincials encarregada d'elaborar el Projecte d'Estatut d'autonomia acabant els seus treballs el 12 d'abril. Deu dies després, es remet aquest Projecte a la Comissió Constitucional del Congrés i és aprovat en la seva versió definitiva el 15 de desembre de 1981. La Llei Orgànica 7/1981, d'Estatut d'Autonomia per a Astúries es publica al BOE el 30 de desembre de 1981.

[edita] Enllaços externs