[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Estats Units bèlgics - Viquipèdia

Estats Units bèlgics

De Viquipèdia

Els Estats Units bèlgics (en neerlandès : Verenigde Nederlandse Staten o Verenigde Belgische Staten) 1790-1790 són una confederació dels països dels Països Baixos austríacs que es van declarar independents de l'emperador Josep II.

[edita] Explicació terminològica

En aquesta època, el mot bèlgic, bèlgica era un adjectiu científic inspirat del llatí que significava Països Baixos i s'utilitzava tant per als Països Baixos del sud quant per als del nord. (Vegeu també: Països Baixos (Topònim))

[edita] Independència i Tractat d'Unió

Bandera dels Estats Units bèlgics.
Bandera dels Estats Units bèlgics.

La revolució brabançona de 1787 a 1790 és una reacció conservadora contra l'Il·lustració i les reformes del emperador Josep II.

Els estats generals de les vàries províncies (excepte Luxemburg) i, per a la primera vegada, el Principat de Lieja van signar un tractat d'unió el 11 de gener 1790.

La nova república no obtingué gaire aprovació internacional. Hi havia també divisions internes entre el clericat i la noblesa conservadora d'un costat i els liberals independentistes -però inspirats per l'Il·lustració- de l'altre. Ja al desembre de 1790, l'exèrcit austríac va reconquerir el poder en nom del emperador nou Leopold II.

Mapa dels Estats Units bèlgics
Mapa dels Estats Units bèlgics