[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Estat del Tirol - Viquipèdia

Estat del Tirol

De Viquipèdia

Tirol
Bandera de Tirol
Escut de Tirol
Informació
Capital: Innsbruck
Població


 - Total
 - Densitat de població


673.504 hab. (2000)
53 hab/km²

Superfície 12 548 km²
Webpage www.tirol.gv.at
Composició del
Parlament local (36)
ÖVP 20
SPÖ 9
Grüne 5
FPÖ 2
Partits dirigents SPÖ i ÖVP
President del
länder
Herwig van Staa (ÖVP)
Districtes
Plànol del Tirol
Situació del Tirol dins d'Àustria

Tirol (Alemany: Tirol) és un estat , situat a l'oest d'Àustria. Comprèn la part austríaca de la regió històrica de Tirol.

L'estat es parteix en dues parts - anomenades Tirol Nord i Tirol Est - a prop un 20 km-banda àmplia de terra on l'estat de Salzburg voreja directament la Província Italiana de Bolzano-Bozen (Alto Adige/Tyrol Sud).

Tirol del Nord fa frontera amb Baviera, Alemanya, al nord, l'estat de Vorarlberg a l'oest, Bolzano-Bozen, Itàlia, i Suïssa al sud i Salzburg a l'est. Tirol de l'est també fa frontera amb Caríntia a l'est.

La muntanya més alta en l'estat és el Großglockner a l'Hohe Tauern, amb una elevació de 3,798 m (12,461 peus). Això és segon només a la muntanya més alta de Trentino-Alto Adige/Südtirol, l'Ortler, 3,905 m (12,812 peus).

La capital és Innsbruck. La ciutat és coneguda per la seva universitat, especialment les tècniques modernes en medicina. Tirol és popular per als seus recursos d'esquí famosos, com Kitzbühel, Ischgl o St. Anton. Unes altres ciutats més grans són Kufstein, Schwaz, Reutte i Landeck.

[edita] Història

Històricament, Tirol era un Comtat de l'Imperi Romà Sagrat, posterior l'Imperi Austríac i finalment un Kronland d'Hongria d'Àustria, que s'estenia més enllà dels límits de l'estat d'avui. Les referències històriques a Tirol (abans de la Primera Guerra Mundial) inclouen Tirol (Tirol nord i Tirol Est) d'avui, però també les províncies italianes de Bolzano-Bozen (Alto Adige o South Tyrol) i Trento (Trentino).

Alemanya nazi feia plans l'últim 1944 de fer una última rasa substituir el Tirol, però era també tard i res de fet no tenia lloc al National Redoubt imaginat.

Després de Primera Guerra Mundial, Alto Adige/South Tyrol i Trentino eren en part d'Itàlia, segons les provisions del Tractat de Saint Germain. Una mica de tensió encara envaeix la regió a causa del nombre gran de parlants alemanys en l'anterior que es consideren més austríacs que l'italià.

[edita] Enllaços externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Estat del Tirol


Estats d'Àustria Bandera d'Àustria
                 Alta Àustria · Baixa Àustria ·  Burgenland · Caríntia · Estíria · Salzburg · Tirol · Viena · Vorarlberg