[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Estaon - Viquipèdia

Estaon

De Viquipèdia

Estaon és una entitat de població del municipi de la Vall de Cardós, situat a la comarca del Pallars Sobirà.

[edita] Emplaçament geogràfic

El poble d'Estaon, situat dins el Vallat d'Estaon a 1.237 metres d'altitud, està drenat per la ribera d'Estaon, que neix als estanys de Campirme i aflueix per la dreta de la Noguera de Cardós prop de Ribera de Cardós. El terme és molt accidentat (serra de Campirme, 2.633 m d'altitud); els boscos ocupen 942 ha i els pasturatges 2.270 ha, destinades al bestiar, especialment boví. Els conreus es limiten a 84 ha de secà (cereals, especialment sègol i patates) i a 20 de regadiu (prats).

[edita] Història

Segons en l'enumeració parroquial de l'acta de consagració d'Urgell del 839, la vall de Tírvia estava administrada per setze parròquies, entre elles Vallato(Estaon). No és fins el 1281, que torna a ser esmentat quan, el comte Arnau Roger va fer entrega a Ramón de Molina, entre altres, dels llocs d'Ainet de Cardós, Anàs, Bonestarre, Estaon i Lladrós.

Estaon tenia el 1831 al voltant de 199 habitants; el 1910, 72 habitants; i el 2003, 20 habitants. Va ser un municipi independent fins que el 1972 es va fusionar amb Ribera de Cardós. L'antic terme incloïa els pobles d'Ainet de Cardós, Anàs, Bonestarre i Lladrós.

[edita] Llocs d'interès

  • Església de Santa Eulàlia

Antiga parròquia, romànica.

  • Església de Sant Jaume