[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Esbart dansaire - Viquipèdia

Esbart dansaire

De Viquipèdia

Un esbart dansaire és un grup o associació de persones que es dedica a la recuperació, el manteniment i la difusió de la dansa i les tradicions folklòriques de Catalunya i dels Països Catalans.

Els Esbarts Dansaires a Catalunya es dediquen tant a les moltes danses que s'han recuperat com a la creació de danses noves, mantenint o intentant mantenir l'aire i la manera de ballar característiques de les contrades Catalanes. La varietat de danses és molt gran, des de bolangeres, contrapassos, quadrilles, jotes, balls de plaça, de saló, de muntanya,guerreres, d'amor... i no acabaríem mai... A més dins de cadascun dels apartats podríem anomenar les diferents varietats que cada poble elaborava per diferenciar-se del del costat.

A Catalunya existeixen molts Esbarts Dansaires i Grups de Danses que fan una important feina en els camps que hem anomenat. Hi ha una sèrie de danses que són molt populars i que es pot dir que la gran majoria d'esbarts les porten o les han portat en programa alguna vegada. De directors d'esbarts n'hi ha moltíssims i cadascun amb la seva manera d'ensenyar... uns millor i altres pitjor, però bàsics en el funcionament dels esbarts. Llàstima que alguns d'ells estiguin tan preparats com per sentir-se en el dret de modificar coreografies que s'han mantingut al llarg de molts i molts anys, per pensar que es poden millorar, o per simple protagonisme, quan en aquest sentit podrien crear coreografies noves amb les peculiaritats que ells volguessin, i d'aquesta manera ajudar a fer créixer el repertori de danses de Catalunya.

Es diu que el nom prové de Joan Maragall, qui en veure ballar un grup de persones va dir que les faldilles de les dones semblaven un esbart d'ocells volant.