[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Emir Kusturica - Viquipèdia

Emir Kusturica

De Viquipèdia

Emir Kusturica a Brussel·les l'any 2005
Emir Kusturica a Brussel·les l'any 2005

Nemanja Emir Kusturica (en serbi: Немања Емир Кустурица), és un director de cinema i músic serbi nascut el 24 de novembre de 1954 a Sarajevo, a l'actual Bòsnia i Hercegovina. A finals de la dècada dels vuitanta i durant la dècada dels noranta, va esdevenir un dels directors europeus més destacat i guardonat.

[edita] Vida i obra

Després d'acabar el 1978 els seus estudis a l'Acadèmia d'Arts Interpretatives (FAMU) de Praga, Kusturica anà a Sarajevo i va començar a dirigir per a la televisió de Iugoslàvia. El 1981 va tenir un propici debut cinematogràfic amb Te'n recordes de Dolly Bell? (Sjecas li se, Dolly Bell), guanyant el Lleó d'Or al Festival de Venècia. Quatre anys més tard, el 1985, va guanyar la Palma d'Or al Festival de Canes amb Quan el meu pare va marxar en viatge de negocis (Otac na sluzbenom putu). En aquests dues pel·lícules treballà amb l'escriptor bosnni Abdula Sidran, que hi va incloure nombrosos elements autobiogràfics. És en aquest moment que passa a formar part del grup musical Zabranjeno Pušenje, posteriorment The No Smoking Orchestra, tocant el baix. En aquest àmbit de la música coneix Goran Bregović, autor de la banda sonora en pel·lícules posteriors de Kusturica.

La pel·lícula El temps dels gitans, del 1998, va ser acollida positivament i posava el focus d'atenció en els gitans, d'alguna manera sempre presents en totes les seves visions dels Balcans. Els anys noranta també van ser prolífics per a Kusturica, incloent el seu debut als Estats Units amb la comèdia Arizona dreams (1993), i va tornar a guanyar la Palma d'Or el 1995 amb Underground, una èpica comèdia negra no exempta de polèmica. Escrita por Dušan Kovačević i finançada en part per la telivisió iugoslava, la pel·lícula fa una revisió irònica de la història contemporània de Iugoslavia, i mentre alguns crítics van assenyalar que Kusturica relataba una visió pro-sèrbia, d'altres van trobar pejorativa la visió que oferia de les diferents ètnies o nacionalitats dels Balcans.

[edita] Filmografia

[edita] Enllaços externs