[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Emili Papinià - Viquipèdia

Emili Papinià

De Viquipèdia

Emili Papinià (Aemilius Papinianus) (140-212) fou un jurista romà.

Una inscripció diu que era fill de Papinià Hostilis i Eugènia Gracilis, els quals van tenir un fill de nom Emili Paul·le Papinià que va morir al 37 anys però probablement no esta referida al mateix Papinià. També es diu que fou deixeble de Quint Cervidi Escevola però probablement és una confusió.

Va succeir a Septimi Sever, que més tard fou emperador, com Advocat del fisc (advocatus fisci) una mica abans del 180. Se'l va relacionar amb Júlia Domna, la segona de Sever (que va esdevenir emperador el 192). Sever el va nomenar Libellorum magister i després praefectus praetorio. Lampridi esmenta als deixebles de Papinià: Ulpià, Pau, Sext Pomponi, Africà, Florentí i Modestí.

Sever va morir a Britània el 211 i probablement Papinià era al seu costat i li va encarregar buscar l'enteniment entre els seus fills Caracal·la i Geta. Caracal·la el va destituir del seu càrrec i poc després de matar a Geta, el va fer va matar el 212. Fou decapitat en presencia de l'emperador i el seu fill, qüestor, va morir al mateix temps.

Les seves principals obres apareixen al Digest, a Quaestiones (37 llibres). Altres referències seves son als 19 llibres de Responsa, dos de Definitiones, tres a de De Adulteriis, i un treball en grec ἐκ του̂ ἀστυνομικου̂ μονοβίβλου του̂ Παπινιανου̂ probablement sobre l'ofici d'edil.

Fou el jurista romà de més alta reputació. Espartià l'anomena "juris asylum et doctrine legalis thesaurus"; també se'l qualifica de "prudentissimus," "consultissimus," "disertissimus," i altres. Al codi Teodosià es va declarar l'autoritat dels seus escrits per els jutges encarregats, es a dir que els seus escrits van passar a ser llei.