[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Els Verds (Catalunya) - Viquipèdia

Els Verds (Catalunya)

De Viquipèdia

Per a d'altres partits, vegeu Els Verds
Bandera de Els Verds
Bandera de Els Verds

Els Verds és el nom dels partits polítics que representen l'ecologisme polític a Catalunya, habitualment seguit de diferents afegitons per distingir les diverses organitzacions, amb diferents tendències i estratègies, dins d'aquest moviment.

Taula de continguts

[edita] Història

[edita] Inicis

Un partit anomenat Els Verds va sorgir als anys vuitanta junt amb altres organitzacions, com a secció catalana de Los Verdes, però no varen arrelar. En aquella època existia també l'organització històrica de l'ecologisme polític català Alternativa Verda (Moviment Ecologista de Catalunya).

[edita] Els Verds (CEC)

Els Verds (Confederació Ecologista de Catalunya) fou una organització que es va fundar el 1993 amb la voluntat de crear un únic referent polític verd, per la unió de 4 organitzacions:

Emblema de Els Verds-Alternativa verda
Emblema de Els Verds-Alternativa verda

El 1995 Els Verds (Confederació Ecologista de Catalunya), EV(CEC), es coaliga amb Iniciativa per Catalunya (Iniciativa per Catalunya-Els Verds), obtenint en les següents cites electorals una presència institucional destacable, amb una diputada al Parlament de Catalunya (Maria Olivares) i regidors a importants ciutats catalanes com Barcelona (Josep Puig i Boix) i L'Hospitalet de Llobregat (Joan Oms).

Després de l'escissió a IC el 1997, el 1998 Iniciativa per Catalunya i EV(CEC) exploren la possibilitat d'estrènyer lligams. El desacord profund sobre aquesta qüestió i d'altres genera una crisi a EV(CEC) que esclata en l'assemblea del març del 1998, que acaba amb la divisió del partit i la conseqüent fi del projecte unitari.

[edita] Divisió posterior i fins a l'actualitat

[edita] Els Verds-Opció Verda

Un dels grups sortints de la divisió continua les negociacions amb ICV sota el nom d'Els Verds-Opció Verda però finalment no s'arriba a cap acord definitiu i Iniciativa canvia el seu nom a Iniciativa per Catalunya-Verds ja sense cap grup polític verd formalment incorporat al procés.

Posteriorment a això Els Verds-Opció Verda fa diverses candidatures municipals, majoritàriament en solitari, i a les eleccions al Congrés dels Diputats del 2004 arriba a un acord amb el PSC per presentar-se a les seves llistes, quedant el seu candidat Joan Oms a una posició d'esdevenir diputat. Finalment, el 2006 Oms obtingué l'acta de diputat en substitució de José Montilla quan aquest va deixar el Congrés espanyol en accedir a la Presidència de la Generalitat.

[edita] Els Verds-Esquerra Ecologista

Simultàniament un altre grup va continuar actuant al marge de la coalició i mantenint el nom d'EV(CEC), però degut a la impugnació per part d'un grup de militants de l'esmentada assemblea, i la posterior sentència judicial favorable als impugnadors, queden anul·lades les actuacions d'EV(CEC) en el període posterior a la mateixa (que incloïen alguns acords municipals amb ERC) i deixa d'utilitzar-se definitivament el nom d'EV(CEC).

La major part del grup que venia utilitzant aquest nom i es veu obligat a deixar-lo, passa a formar Els Verds-Esquerra Ecologista, organització fundada l'any 2001 per l'exdiputada verda Maria Olivares i el portaveu ecologista Antoni Garcia entre d'altres dirigents històrics dels Verds-CEC. Aquest grup al cap d'un temps refà els vincles amb ICV, hi dóna suport el 2003 i signa un acord de cooperació amb ells el 2004. El 2007 i coincidint amb les eleccions municipals, ICV suspèn l'acord amb aquest grup, degut a les seves diferències de posicionament en nombroses qüestions: sobiranisme, línia de Molt Alta Tensió per la frontera francesa (MAT), projecte del Quart Cinturó, okupació... Tot seguit Els Verds opta per també desvincular-s'hi i "prioritzar el seu treball com entitat social" sense renunciar al vessant polític.

Banderes utilitzades pels verds dins ICV
Banderes utilitzades pels verds dins ICV

[edita] Els Verds-Alternativa Verda

Dins d'aquesta mateixa reorganització de l'espai polític verd, ja extraparlamentari, Alternativa Verda reneix l'estiu del 1999 amb el nom d'Els Verds-Alternativa Verda, mantenint una acció política i electoral independent d'altres partits. Entre els seus dirigents destaquen els ecologistes Xavier Borràs, Josep Puig i Boix i Santi Vilanova.

[edita] Els Verds-Ecologistes i Verds de Catalunya

Encara un quart grup, Els Verds-Ecopacifistes de Catalunya, tradicionals partidaris de presentar-se sempre en solitari i que ja no s'havien incorporat a l'experiència d'EV-CEC, han optat per endegar un procés anomenat Mesa d'Unitat que uneix diferents partits verds a nivell de l'Estat Espanyol. Aquest grup ha passat a utilitzar darrerament el nom d'Els Verds-Ecologistes i Verds de Catalunya. A aquest procés s'hi han incorporat els esmentats Els Verds-Opció Verda.

Val a dir que aquest tipus de processos d'unitat tradicionalment han tingut una especial dificultat a Catalunya, ja que a les discrepàncies personals i sobre tàctiques electorals s'hi han sumat diferències d'opinió en el terreny de la identitat nacional.

D'aquesta manera es manté una tendència segons la qual l'ecologisme polític ha estat desunit, amb relacions conflictives entre els diferents grups, i només ha assolit una representació institucional supramunicipal quan s'ha presentat en coalició o amb candidats integrats dins llistes d'altres forces polítiques.

[edita] Eleccions al Parlament de Catalunya 2006

  • Els Verds-Alternativa Verda es presenta a les eleccions amb candidatures a les circumscripcions de Girona, amb Santi Vilanova com a candidat, on és setena força amb el 0,66% dels vots; i Tarragona, amb Josep Puig i Boix com a candidat, on assoleix igual posició amb el 0,47% dels vots.
  • Els Verds-Ecologistes i Verds de Catalunya (EV-EVC) és una candidatura presentada per Els Verds-Ecopacifistes de Catalunya i Els Verds-Opció Verda, només a la circumscripció de Barcelona, amb Josep Lluís Freijo com a cap de llista. Queda situada en setè lloc (és la primera força extraparlamentària), amb el 0,79% dels vots.
  • Els Verds-Esquerra Ecologista s'integrà a la coalició ICV-EUiA. Cap dels 12 diputats assolits per ICV-EUiA no pertany a aquest grup.

[edita] Enllaços externs