[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Eliseus Williams - Viquipèdia

Eliseus Williams

De Viquipèdia

Eliseus Williams en una imatge possiblement de 1919
Eliseus Williams en una imatge possiblement de 1919

Eliseus Williams, conegut també pel pseudònim bàrdic d'Eifion Wyn -blanca enclusa-, (Porthmadog, 2 de maig del 186713 d'octubre del 1926) va ser un poeta gal·lès en llengua gal·lesa.

Malgrat haver rebut una educació bàsica, feu de mestre a la Porthmadog Board School i a Pentrefoelas. A partir de l'any 1889 va fer de predicador a diverses esglésies, encara que refusà d'ordenar-se ministre. Del 1896, i fins a la seva mort, treballà com a administratiu i comptable de a la North Wales Slate Company de la seva ciutat natal.

Composà poesia en diversos estils, tant en la forma clàssica com en vers lliure, i obtingué premis en eisteddfodau diversos, incloent-hi el Nacional (com el del 1902 [1]). Publicà diversos reculls de poesia, els més coneguts dels quals foren Telynegion Maes a Môr i Caniadau'r Allt (edició pòstuma). Al 1919, la universitat de Bangor l'atorgà un "Magister Artium" honoris causa en reconeixement a la seva obra [2]. La seva vida ens ha estat documentada per la biografia que en va escriure el seu fill, Peredur Wyn Williams: Eifion Wyn Llandysul: Gwasg Gomer, 1980.

La seva documentació, manuscrits, correspondència, diaris i edicions de les seves obres es conserven a l'arxiu nacional de Gal·les (Fitxa i Inventari). Una escola a Porthmadog porta el seu nom [3], i el seu pseudònim, Eifion Wyn, s'empra ocasionalment com a nom de fonts gal·lès.

[edita] Obres

  • Ieuenctid y Dydd. Llyfr o farddoniaeth Caernarfon: Gwmni'r Wasg Genedlaethol Gymreig, 1894
  • Y Bugail Porthmadog: W.O. Jones, [c. 1900]
  • Telynegion Maes a Môr Caernarfon: Cwmni y Cyhoeddwyr Cymreig, 1906
  • Tlws y Plant Llanwrtyd Wells, 1906. Llibre d'himnes amb lletra de Wyn
  • Caniadau'r Allt London: Foyle's Welsh Depot, 1927. Edició pòstuma
  • O Drum i Draeth London: Foyle, 1929. Edició pòstuma

[edita] Enllaços